22 Temmuz 2009 Çarşamba

Aylak Adam

Yaman adamdı bu dilenci.insanların işten dönerken ucuza huzur satın aldıklarını biliyordu.Cumartesileri,pazarları gelmiyordu.Bugün neydi? Gün adlarıyla ilgisi yoktu.Onu üç gündür gördüğüne göre çarşamba olması gerekirdi.''Bir de sabahları bir kız okulunun önünde dileniyorsa alnından öpecem onu.Yufka yüreklidirler.Ucuza numara alırlar.''Kişioğlu böyleydi.Kimi dilenmek,kimi sadaka bvermek zorundaydı.Demin otomobille giden kadın sıcak bir sevgiye değil,etini satmaya gitmişti.Artık her şeyi kötüye yoruyordu.

Arkadaş tavsiyesinin kurbanıyım.Aylak Adam'ın17. baskısını neredeyse üç aydır okumaya çalışıyorum.Kitap 160 sayfa olmasına rağmen gitmiyor,bitmiyor.Ancak bugün bitirebildim.Yazarın derdi yabancılaşma ve yalnızlık..Kitabın kahramanı C. (yazar böyle tanımlıyor) sıkıntılarından kurtulma yolunu arıyor ancak ne yapacağı konusunda kararsız, çaresiz,mutsuz ve de insanlara uzak biri.Kitabı okudukça sıkıntılarınız katlanıyor.Hayatımda okuduğum en anlamsız kitaplardan biri.Bu kitap 1957-58 Yunus Nadi Roman Armağanında ikincilik ödülü almış.Sıkıcılığı ödül almasından belli yaygın önyargısı bende de var.Çok satan ve ödül almış kitaplardan hep uzak durmaya çalışırdım fakat bu sefer olmadı arkadaşa uydum popülerliğine kanıp okudum,sonuç hayalkırıklığı.
Neşenizi çalan bir kitap,ben bu kitabı böyle tanımlıyorum.
Tavsiyemde sakın okumayın zamanınıza paranıza yazık.
Issız Adam filminin senaryo yazarı Aylak Adam'dan etkilenmiş olabilir mi o da ayrı bir mevzu..

4 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

janitschar, ben okudum, hem de birkaç defa:)

Sanırım seni sarmadığı anda bırakmadığın ve bitirebilmek için debelendiğinden iyi bakmıyorsun kitaba:)

Güzeldir, güzel...

Ege

JANiTSCHAR dedi ki...

Hocam beni sarmadı,acaibime gitti kitap.
Ben neşeli adamım,C.'nin düşünme ve yaşam tarzı bana ters..Psikolojimi bozdu kitap resmen..

deli dedi ki...

Ne oldu yahitşar, hoşuna gitmedi mi yorumumuz? Silmişsin yangından mal kaçırır gibi.

JANiTSCHAR dedi ki...

İlk önce senin tavsiyene uyup kitap hakkındaki cümlelerimi değiştirdim.Senin yorumunda yukarıda alıntı yaptığın cümlelerde olmadığından bu durumda yorumun hükmünü kaybetti.Sildim bende hemde sonsuza dek.
Sende yememişsin içmemişsin takip etmişsin.Bence çok takma böyle şeyleri.Burası sadece bir blog.Günde 100 kişi ya girer ya da girmez.Ben senin yazdıklarını ciddiye aldım yorumumu değiştirdim biraz ama sen benim yazdıklarımı ciddiye alma.