2 Temmuz 2009 Perşembe

300 Ispartalının Gerçek Hikayesi

Tarihin babası Herodot'un belirttiğine göre M.Ö 480 yılında Kral Kserkses emrindeki iki milyon askerden oluşan Pers imparatorluk orduları Yunan'ı istila etmek üzere yola çıktılar.

Çaresiz kalan Spartalılar bir oyalama taktiği olaral Termopilai geçidine üç yüz seçilmiş asker gönderdiler.Burada,dağlarda deniz arasındaki geçitler o kadar dardı ki Pers kuvvetlerinin en az bir kısmını etkisiz kalacağını umuyorlardı.

Canlarını feda etmeye hazırlanan seçkin bir kuvvet birkaç gün de olsa istilacı milyonları durdurabilirdi.

Üç yüz Spartalı ve müttefikleri istilacıları yedi gün boyunca karşı koyabildi.Sonunda yenildikleri ana kadar silahları poarçalanıp tükendiğinde bile ''elleri ve dişleriyle'' (Herodot kayıtları) savaştılar.

İşte Ateş Geçitleriyle yayınlanan bu tarihi roman 300 Spartalının hikayesini anlatır.Kitabı okurken Termopilai savaşının tam ortasında olduğunu hissedeceksiniz.

300 filmi ne kadar kötüyse 300 filmine kaynaklık eden bu kadar kitap da o kadar iyi.

300 filmi Abd'nin İran'ı işgal planlarının yapıldığı dönemde dünya kamuoyunu bu işgale hazırlamak için yapılmıştı.Filmde Perslerin(iranlıların) ne kadar kötü gösterildiğine hepimiz tanık olduk.300 filmindeki faşizme kanıp bu kitabı okumamazlık etmeyin.

Yaz aylarında her yerde kolayca okunabilecek parasının hakkını veren bir kitap.
Bu kitabın tutulmasından sonra Steven Pressfield'in diğer kitapları da ard arda kitapçılarda yerlerini aldı.II. kitabı Savaş Rüzgarları gene Antik yunan'da geçiyor ve bence tarihi roman severlerin kaçırmaması gereken bir başka yapıt.(onu da aldım ve okudum)

Hiç yorum yok: