1 Ağustos 2009 Cumartesi

Malcolm X ,Muhammed Ali (Sıkı Dostlar)

Hikayesi olan bir fotoğraf..
Malcolm Little 1946-52 yılları arasında hayatını hapishanelerde geçirdi.Hapisteyken Elijah Muhammed'in fikirlerinden etkilendi ve müslümanlığı seçti.1952'de Malcolm X adıyla Siyah Müslümanlar Hareketine girdi.Elijah Muhammed'in yolunu izledi ve ona ABD içinde tümüyle bağımsız olacak bir siyah cumhuriyetinin kurulması fikrini benimsetti.
Malcolm 1962 yılına kadar da,Amerika'da zenci Müslümanların önderi olan Elijah Muhammet'in en yakın adamı ve eylemin en etkili konuşmacısıydı. Fakat 1962'den sonra İslâmiyeti iyice öğrenmiş,Elijah Muhammet'in peygamberlik iddiasına ve ırkçılığına karşı çıkmıştı.

Bu olanlardan sonra MAlcolm ve Muhammed Ali'nin arası bozuldu.Muhammed Ali bu kavgada Elijah muhammed'in tarafında yer aldı. Malcolm X Hac dönüşünden kısa bir süre sonra 1965 yılında New York'ta bir salonda dini konuşmalarından birini yaparken, kendisine sekiz adım uzaklıktan ateş edilerek öldürüldü.

Bu suikastten sonra bile Muhammed Ali'nin MalcoLm X'se karşı öfkesi dinmemiştir.
Muhammed Ali televizyon kameralarına ''İşte Elijah Muhammet'e karşı çıkanların sonu ölüm olacaktır.'' sözlerini sarfetmiştir.(NTv Spor belgeselinde izledim)

Peki yukarıdaki fotoğrafın bu olanlarla alakası ne?
Muhammed Ali zamanla hatasını anlamış ve çok sevdiği Malcolm X'in fotoğrafını (yukarıdaki)hep yanında taşımıştır.

Soru;Günümüzde Abd Müslüman Hareketinin lideri kim?

Cevap;Yukarıdaki olaylar olurken perde arkasında kalıp Elijah Muhammed'in çizgisinden giden sistemin adamı Louis Farakhan...Louis Farakhan,50'li yillarda harlem'de kalipso sarkicisi iken,MalcolmX'in etkisiyle musluman olmus ve 1970'lerde NAtion of İslam grubunun basina gelmistir.

Hiç yorum yok: