12 Ekim 2009 Pazartesi

KızılYıldız

Lisede sürttüğüm yılardı,
Bir halı saha maçı öncesi arkadaşım ben size forma getiririm dedi.Tamam dedik.
Ama maçöncesinde Himkimse o yılların efsane takımı KızılyIldız'ın efsanevi formalarının Arkadaşımın çantasından çıkacağını tahmin edemezdi.Kocaman Kızılyıldız armalı Kırmızı beyaz çubuklu formalarla maç oynadığımı bugün dahi hayretle hatırlarım.
90'lı yıllarda değil orjinal forma bulmak çakma forma bulmak bile zordu.Arkadaşın o formaları nereden bulduğuna dair bugünde en ufak bilgim yok.Bugün Türkiye'sinin ekonomik koşulları içinde bile atıyorum 6 tane Sunderland forması bulup halı saha maçına çıkmak ne kadar zaman alır bir düşünün.

Neyse,
Orjinal adıyla
crvena:KızIL
zvezda:Yıldız

CrvenaZvezda takımının ismini Türkçe manasıyla yani Kızılyıldız ismiyle neden telaffuz ettiğimizde ayrı bir merak konusudur.

Arsenal'e neden Tophane Futbol klubu demeyiz de yıllardır asıl ismi CeveneZvezda olan bir klube Kızılyıldız deriz ? Hemde Ülkemizde komünizm Propagandasının yasak olduğu dönemlerde dahi bu isim kulanılmıştır.Tuhaf.
Polis takımı Kızılyıldız Partizan klubuyle birlikte YugoSlav futbolunun en önemli Klublerindendir.
Yugoslavya parçalanmadan önce Boşnaklar tarafından desteklenen Kızılyıldız gene Sırp Faşistleri Çetniklerininde yuvasıdır. Kızılyıldız İkonu Ve Faşo Çetnikler ikisini tezat sananlar yanılırlar.

KızılYıldız oynadığı fİtbolla aklımda yer edinen ender takımlardandır.
Muazzam yerden hIZLI kONTRA top oynarlardı.Her futbolcunun Şut çekme yeneteği müthişti.
Bu efsane takım 90-91 sezonunda son kez düzenlenenen Avrupa Şampiyon Klupler Kupasının finalinde Marsilya'yı penaltılarla yenerek kupayı müzelerine götürmüşlerdir.

O zamanların efsane Kzılyıldız Kadrosu:
1.Stojanoviç
2.Kanatlarovski
3.Najdoski
4.Belodedici
5.Sabanodzovic
6.Prosinecki
7.Stojkoviç
8.Mrkela
9.Jugoviç
10.Saviçeviç
11.PANÇEV

Bu kadro Kızılyıldızı'ın Avrupa şampiyonluğundan sonra Avrupanın büyük klubleri tarafından adeta kapışılmıştır.O sezonun sonunda da Yugoslavya'da iç savaş patlak verir ve bu güzel ülke Avrupa Ülkelerinin desteğiyle müslüman insanlarının Katledildiği bir arenaya dönüşür.İnsanlık Batı dünyasında bir kez daha ölür.

Hiç yorum yok: