20 Şubat 2010 Cumartesi

Avatar (2009)

Merkantalist düşünce;
Bir ulusun zenginliği ve gücü o ülkenin sahip olduğu madenlerin stoğu ile orantılıdır.
Ülkenizin ve paranızın gücünü madeni paranın içindeki değerli maden miktarı belirler.
Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupalıların yeni keşfettikleri yerlerden çaldıkları değerli madenleri kendi ülkelerine taşımalarıyla bu düşünce temellenir.

Hikayenin sonrasını biliyorsunuz;
İspanyolların Amerika Kıtasını keşfetmeleri Aztek ve Maya medeniyetlerini yok etmeleri,
İngiliz ve Fransızların Kuzey Amerikayı sömürgeleştirmeleri kızılderilerin yokoluşu,
Sömürgeleştirilen Afrika kıtasında insanların köleleştirilmesi,köleleştirilen insanların Maden Ocaklarında karın tokluğuna çalıştırılması,milyonlarcasının ölümü
Ruslar'ın OrtaAsya'yı İşgal etmeleri dünyanın 1 numaralı Altın üreticisi durumuna gelmeleri,

20 yüzyılın başlarında bu sefer petrolün altın kadar değer kazanmasıyla bitmek bilmeyen savaşların başlaması.I ve II.dünya savaşları sonrasında Ortadoğu da çıkarılan savaşlar,I ve II. körfez Krizi..

Merkantalist düşüncenin Avatar'da eleştirilmesini gene batı dünyası üstlenmiş.
Aynı açlığa mahkum ettikleri Afrika için U'2 veya Sting'in hiç utanmadan yardım konserlerine benziyor.

İnsanoğlu kelimesini kullanıp genelleme yapmayacağım,bu işi başlatan Irkçı,Barbar Avrupalılar olduğunu bir kez daha hatırlatıp cicili bicili Avatar'a geçeceğim..

Senaryo Sıradan,
Pandora gezegeninde Doğayla barışık halde yaşayan Navi halkı.
Pandora'da çıkan kilosu 40 Milyon dolar eden bir maden Unobtanium,Navi Halkının yaşadığı köyün merkesinde.Bu madeni ele geçirmek isteyen ve Navilileri İlkel ve aşağı bir halk olarak gören dünyalı bir maden arama şirketi..

Maden arama şirketi Navi halkını yakından tanıyıp onları sömürebilmek için beyin gücüyle kontrol edilebilen ve Avatar denilen Navi halkı benzerlerini üretip bu halkın arasına salar.

İlk önce Apachilere benzeyen Navi halkına İngilizce öğretmekle işe başlarlar.Sömürünün başlangıcı kendi dilinizi bir başka ulusa kabul ettirmekle başlar.Hırıstiyan Misyonerlerin yaptıkları gibi..

Eski bir asker Jack Sully'de Navi halkının arasına karışır,onların adetlerini öğrenir yaşadıkları köyün planını MAden arama şirketinin askeri komutanına anlatır.Sonra Jack Navi Halkına iyice alışır,Navili bir kızla evlenir ve Onlardan biri olur.Vesaire vesaire..

Köylerini yıkmaya gelen dünyalı askerlere ilk önce istihbarat desteği vererek ortalığın Tarumar olmasına neden olur,
Sonra,
Navi Halkı geri kalmış,aptal sürüsü olduklarından Jack Sully NAvilerin başına geçerek kendi ırkına karşı savaşır ve dünyalı Merkantalistleri Gezegenden kovar.

Oyunculuklar süperdi diyemiyorum çünkü ortada efektle üretilmiş oyuncudan başka bir şey yoktu.

Ortada canlı oyuncu olmadığından Atraksiyonu bol bir film diyemiyorum onun yerine ne diyorum Renk çümbüşü içinde sizi yorup Aptallaştıran bu filmde Çizgi filmlere yanaşır bir hareketlilik vardı diyorum..O kadar..

Bu film Efektler açısından bir dönüm noktası olabilir ancak o kadar sadece olabilir.
10 üzerinden 5 buçuktan 6..Notum boldur.

Hiç yorum yok: