2 Eylül 2009 Çarşamba

OZ

OZ 1997-2003 yılları arasında yayınlanmış Amerikan dizisi.
Tüm zamanların en iyi dizisi.
Lost'un,Prison Börek'in,Dexter'ın hatta Kurtlar Vadisinin ilham Kaynağı.
OZ'u izledikten sonra ne demek isteğimi anlayacaksınız.

Dizi de oyuncu değişimi oldukça fazla.Her bölümde OZ'un en önemli oyunculardan biri diziye veda edebiliyor.O kadar oyuncu gelip geçiyor Ama bir türlü OZ'da kötü oyunculuk göremiyorsunuz.Yönetmenin büyük başarısı.

Bu dizi Amerikan sinema sitelerinde tüm zamanların en iyi dizisi olarak hala daha ilk sırada oturuyor.Ne Prison Börek Ne de 24 OZ'un tahtını sallayabilmiş değil.Çünkü hepsi OZ'dan doğma.
Kurtlar Vadisi yapımcıları bu diziden ilham aldıklarına kesinlikle inanıyorum.
Dünya dizi tarihinin dönüm noktası.

Hapishane hayatını tüm gerçekçiliği ile yansıtıyor ve ilerde hapse düşme durumunda OZ hapishaneye çabuk alışmanızı sağlar, bi nevi oryantasyon..Şiddet sınırsız.Sansür yok.Bazı sahneler mide bulandırıcı.Ailecek seyretmeniz mümkün değil.İdam sahneleri müthiş gerilimli.Hiçbir filmde bu kadar gerçekçi İdam sahneleri hatırlamıyorum.

OZ'u İzliyorsunuz ve 3 bölüm sonra hastası oluyorsunuz.Dizi kahramanlarından biriyle kendinizi özleştiriyorsunuz.Dizinin en önemli kahramanları kareem said, ryan o'reily', simon adebisi, augustus hill, tobias beecher, vern schillinger, cyrill o'reily', tim mcmanus, chris keller gibi manyak psikopat sapık adamlar.Benim adamım Kareem Said.Kareem Said'i Malcolm X'si bana hatırlattığı için sevdim.OZ'da ki Müslüman karakterler Batının At gözlükleri ile değil ilk defa birebir günlük hayata uygun olarak yansıtılmış.Yani diğer Amerikan Filmlerindeki olduğu üzere namazı Güneşe tapar gibi değil normal olarak kılıyorlar.

İzliyorsunuz,kopamıyorsunuz senaryoya VAy bea diyorsunuz ve sonunda bugünlerde izlediğiniz dizilerle karşılaştırıyorsunuz.Hadi leen diyorsunuz.
Diziyi izlemek isteyenler bölüm adlarını bu linkte bulabilirler.Toplam 56 bölüm.
OZ diye aratırsanız bulma şansınız oldukça az.Bu yüzden Tavsiyem bölüm adı olarak arama yapmanız.Altyazıları ise nerede bulacağınızı biliyorsunuz.İyi seyirler.

2 yorum:

agopist dedi ki...

Cine 5'te de yayınlanmıştı. O sayede biz de izeyebilmiştik. Kesinlikle muhteşem bir diziydi.

Kartal Bafiler dedi ki...

Hâlâ en sevdiğim dizilerdendir.