2 Mart 2011 Çarşamba

Av Mevsimi (2010)


Av Mevsimi,
Eşkiya,Züğürt Ağa,Muhsin Bey gibi..Türk Sinemasının pek çok başyapıtında katkısı olan büyük
usta Yavuz Turgul 'un senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği,Polisiye-Gerilim türü film.

Filmin kahramanları Avcı lakablı yıllarını cinayet masasına vermiş Ferman (Şener Şen),yardımcısı Laz Deli İdris ( Fenerli Cem Yılmaz),ekibe yeni katılan yeni polis Antropolog çömez Hasan..

Film ormanlık alanda bıçakla kesilmiş bir kızın elinin bulunmasıyla başlıyor.Bu kesik elden yola çıkan kahramanlarımız öldürülen kızın kimliğine ve çevresinde gelişen olaylara ulaşıp cinayetin nedenini araştırmaya başlıyorlar.

Filmin başlamasıyla ambians bir anda sizi sarıyor.Ormanlık alanın metrukluğu,Cinayet Masası ekibinin çalıştığı köhne bina,bar disko ortamı,hava durumu vs. her şey mükemmel.

Ambiansın üstüne usta oyuncu performanslarını eklediğimizde acaba Av Mevsimi bir başyapıt olabilir mi diye düşünüyorsunuz,ilerleyen dakikalarda fıslayan senaryo ve kurguyla filmin sıradanlaştığını görüp üzülüyorsunuz.

Cinai-Polisiye roman ve filmlerde,okuyucu ve izleyicinin ilgisini ayakta tutmak her zaman zordur.Bu tür filmlerde filmin temel dayanağını ''katil kim ve cinayet sebebi nedir'' soruları oluşturur. 

Oysa Av Mevsimi'nin ortasında katilin kim olduğunu bir yana bırakın,cinayet sebebini bile ana hatlarıyla anlayabiliyorsunuz..  
Ha ! bu durumu yönetmen izleyiciyi ters köşeye yatırmadan olayı direkt anlatmış şeklinde de yorumlayabilirsiniz.

İki saat yirmi dakika süren film ana kahramanların özel hayatına girince,film ana konudan uzaklaşıp sakız gibi uzuyor.İzleyicinin önüne hep tekrarlayan sahneler gelmeye başlıyor.Deli İdris'in eski karısıyla yaptığı kavgalarda olduğu gibi..

Bizim kültürümüzde manyak ruhlu seri katillere pek rastlanmadığından bu türün Türk yapımı filmlerinde-romanlarında batılı ustaların kalitesini görmek haliyle zor oluyor.

Av Mevsimi'ni bu yolda alınan bir kilometre taşı olarak görmek en güzeli..

Emek verildiği belli olan filme benden 10 üzerinden 7..

Bileklerinize bakabilir miyim ? İyi seyirler :) 

Hiç yorum yok: