12 Aralık 2010 Pazar

Stefano Moreno Göreve !

Sen ne güzel kondisyonerimizdin,Stefano Moreno...

Dün NTVSpor'da yayınlanan ''Yenilsen de Yensen de'' nin konusu sporcu sağlığı ve kondisyondu.

Programa davet edilen Beşiktaş'ın efsanevi :) kondisyoneri Stefano Moreno izleyicilere güzel türkçesiyle pek çok bilgi aktardı.

Aklımda kaldığı kadarıyla yazıyorum;

Hafta içi yapılan idmanlarda fitbolculara aşırı yükleme yapma sakatlıkların ana sebeblerindenmiş.Moreno İtalya'da çalışırken sorumlu olduğu takımları bu şekilde çalıştırıyormuş.Everton'a gittiğinde ise İngiltere'de ki kondisyon uygulamalarından etkilenerek 2,5- 3 saatlik kondisyon idmanı yerine 1,5 saatlik kondisyon programlarını uygulamaya başlamış.

Ayrıca,
Fizyolojileri birbirlerinden farklı fitbolculara aynı kondisyon programını uygulamaktan ziyade her oyuncuya özel kondisyon programı hazırlamış.

Bu İdman programlarıyla sakatlıkları minimuma indirdiği gibi takımların başarılarına da katkı sağlamış.Başarılı geçen Everton ve Beşiktaş günlerinde bu kondisyon programlarını uygulamış.

Moreno'nun dikkati çektiği bir diğer nokta Türk klublerin de Klub Kondisyonerliği gibi bir bölümün olmaması.

Bu durum en çok Teknik Ekip değişikliklerinde probleme dönüşüyormuş.

Yeni gelen teknik ekibin,
Fitbolcular hakkında hiç bir bilgiye sahip olmaması, sıfırdan takımı tanımaya çalışması ve bu tanıma süresi esnasında fitbolcuların fizyolojisine uygun idman yaptırmaması sakatlıklara davetiye çıkaran bir başka unsurmuş.

Moreno Schuster'in takımı maç günü Eskişehir'e götürmesinin fitbol takımı üzerinde herhangi olumsuz etki yaratmayacağını söyledi. Bunu Everton'dan örnek vererek pekiştirdi.

Misal Everton'un maçı 15:00'te ise takımın soyunma odasına olma vakti 13:30 olarak karar alınıyormuş.Everton'un maçları deplasmanda ise (tıpkı Schuster'in yaptığı gibi) maç günü toplanılıp yola çıkılıyormuş.

Programa katılan diğer Uzmanlar maçlardan sonra dinlenmenin önemine dikkat çektiler.

Adalede biriken asitin ancak bu dinlenme ile yok olacağını bundan dolayı fitbolcuların maçın oynandığı gece mutlaka dinlenmeleri gerektiğinin altını çizdiler.

Sakatlanan bir fitbolcunun iyileştikten sonra aynı bölgeden sakatlanma olasığı çok yüksekmiş.
Bizde ki Sivok !

Toparlayalım;

Kondisyonere inanmayan Mustafa Denizli'nin babasının rahatsızlığından ötürü izin isteyen Stefano Moreno'yu göndermesi bize geçen sezon pahalıya mal olmuştu.

Fitbolcular Tayfur Havutçu'nun aşırı yüklemelerine alışıncaya kadar ya sakatlanmış ya da maçlara minimum enerjiyle çıkmak zorunda kalmışlardır..

Schuster'in Kondisyoneri Carlos Casallana sezon başında takımın kondisyonu,fitbolcuların kas yapısı ile ilgili bilgi alacağı bir merci olmadığından işe sıfırdan başlamış ve bence takımı kırıp geçirmiştir.

Takımdaki sakatlar klubüne her gün yeni topçular katılmaktadır.
Holosko'nun beni üzen sakatlığı darbeye bağlı olsa da Necip'in dizinin sol iç yan bağlarında ki yırtık yüzünden sakatlanması gene çok düşündürücüdür.

İşte,tüm bunları alt alta topluyorum Stefano Moreno göreve diyorum.

Casallana görev de kalsın Moreno'da Klubün Kondiyoneri olsun.

Call of Duty Moreno,Call of Duty....

3 yorum:

Thulandra dedi ki...

Takımın en büyük sorunu sakatlıklar ama herkes Schuster'e sallıyor. Cascallana'nın Fener'deki sabıka kaydı da bugünkünden farklı değil. Madem öyle niye bile bile lades?

JANiTSCHAR dedi ki...

Neden bile bile Lades ?

Klubün bir fitbol aklı ve kültürü olmadığından bile bile lades..

Cascallana'nın Fener'de ki sabıka kaydını sen biliyorsun.

Bunu klubte bilecek bir adam yok.

Klubte fitboldan gelme bir menajer olmalı..

Ama bunun olması bugünkü fitbol ortamında İmkansız...

Bizim klubün Yıldızı fitbolcular değil yöneticilerdir.

Profesyonel bir menajer,
Basın önünde pOz Atan yöneticinin en büyük rakibidir.

bacon1903 dedi ki...

Goz gore gore nasil boyle bir hata yaptilar???Marrone derhal goreve baslamali ama hic zannetmiyorum hele simao almeida gelsin sakatlansin bi tovbe tovbe!!!!