5 Şubat 2011 Cumartesi

Beşiktaş:1 - Karabükspor:1

Hakem Abitoğlu ve yardımcılarının çizgiyi geçip gol olan topu süzememeleri,Beşiktaş'ın buz gibi golünü yemeleri,açıkcası pek de umrumda değil.

Benim peşinde olduğum şey,Beşiktaş'ın İstanbul Belediyespor karşısında olduğu gibi Karabük maçında da oyuna neden hakim olamadığıdır.

Kendimce bu problemin nedenlerini yazmaya çalışacağım.

İ.Belediyespor maçında alınan mağlubiyetin de etkisiyle,
Gaziantep Belediyespor maçında Schuster Dayı'nın Defans çizgisini biraz daha geriye çektiğine dair şüphelerim olduğunu,bu şüphelerin doğrulanması için Karabük maçının beklenmesi gerektiğini yazmıştım.

Bugün oynanan Karabük maçında bu şüphelerimin doğruluğunu üzülerek de olsa gördüm.

Dayı kendi oyun sistemine ihanet ederek defans çizgisini biraz geriye çekmiş,bunun sonucunda takımın boyu ve mevkiler arasında mesafe uzamış,sonuçta sahada organize olmakta zorluk çeken,rakibin orta saha presine teslim olan,oyunu kontrol edemeyen bir Beşiktaş ortaya çıkmış.

Dayı'ye soru;Defans çizgisini geriye çekmen Emenike'yi durdurmana,sahada hakimiyet kurmana yetti mi ?

Bugünkü Beşiktaş'ın oyunda hakimiyet kuramamasında ki bir diğer etken de oyuncu seçimlerinde yapılan yanlışlardır.

Gaziantep Belediyespor maçının Orta Saha üçlüsü Fernandes,Ernst ve Necip'le kurulmuşken,
Karabükspor maçının orta sahası Ernst,Fernandes ikilisinin yanında bu ikiliye yardımcı olması planlanan Nobre ile kurulmuş.

Burada dikkati değer nokta;
Ernst'i sahada verimli kılmanın ilk şartı,Ernst'i işini bilen bir ön libero ile birlikte oynatmaktır.Geçmişte Ernst Cisse'yle birlikte oynadığında başarılı olmuştu,bu sezon Ernst,Aurelio veya Necip'le birlikte oynadığında başarılı olmuştur.

Bugün olduğu gibi maçın başında Ernst'i ön libero mevkiinde kullanmak yanına Fernandes'i koymak rakibe nazaran Beşiktaş'ı orta sahada bir kişi eksik bırakmıştır.  

Bu eksiklik Ön libero mevkiinde benim çok da başarılı bulmadığım Necip'in oyuna girişine kadar devam etmiştir.

Maçın devre arasında Güntekin Onay'ın ''iki ön libero Ernst,Fernandes bilikte oynadı Beşiktaş gene oyuna hakim olamadı'' sözlerine de katılmıyorum.

İki Önlibero,üç ön libero,hiç ön libero bunların hiç bir önemi yok.Önemli olan yan yana oynadıklarında verim verebilen oyuncuları bir araya getirmektir.Ayrıca Fernandes'te Ön libero kimliğine uyan bir oyuncu da değildir.

Bek tercihlerinde tekrarlanan hatalar;
Bek bölgelerinde Üzülmez ve Ekrem tercihlerinin verimsizliğini İ.Belediyespor maçında görülmüşken Dayı'nın bir hafta sonra aynı tercihlerini sürdürmesi anlaşılmazdı.

Schuster Dayı sağ bekte ki Ekrem hatasını 63.dakika'da Necip-Ekrem değişikliğiyle,Hilbert'i bu bölgeye çekerek gidermeye çalıştı fakat sol bekte İsmail'i kenarda tutarak Üzülmez'in 90 dakika boyunca Simao'yu bozmasına,fitbolu katletmesine göz yumdu. 

Kehanetim,
''Schuster Dayı'yı eleştirenin pipisi kopsun'' düşüncesinden taraftarın yavaş yavaş vazgeçeceği ve gelecek sezonun ortalarına doğru Schuster'in yönetim ve taraftarın desteğini kaybedeceği yönündedir..

Rijkaart sonrası taş devri fitboluna geri dönen Cim Bom'un durumuna düşmemek için bu günden Schuster'in sözleşmesi beş sezon daha uzatılmalıdır.

MAÇ;
İlk Yarı;
3.dakika'da Nobre'nin pasıyla ceza sahasına giren Ekrem tek pasla Almeida'yı golle buluşturmak istedi araya giren Kerim topu kornere attı.Kullanılan korner'de seken topu Hilbert kaleye göndermek istedi top kaleyi tutmadı. 

8.dakika'da Hakan Söyler uzun pasla Emenike'yi kaçırdı..Ceza sahamıza giren Emenike Sivok'u ekarte edip şutunu çekti,top kaleyi bulmadı.

17.dakika'da rakip ceza sahasına topla girmeye çalışan Almeida önce topu ayaklarına dolaştırdı, sonra topu düzeltip şutunu rakip kaleye gönderdi top kaleyi tutmadı.

20 ve 21.dakikalarda Simao yaptığı klas hareketlerle İki Karabüksporlu'nun sarı kart görmesine sebeb oldu.

22.dakika'da Nobre Deumi ile girdiği hava topu mücadelesinden sonra sakatlandı,oyuna devam etmez inşallah dedik,açılan göz altına dikiş atılan Nobre az sonra oyuna girip takımını sabotelemeye devam etti.

29.dakika'da Karabük gole çok yaklaştı.Bülent'in sağ bek bölgemizden içeriye kestiği topa Karabüklü Hakan kafayı vurdu top kalecimiz Hakan'da kaldı.

34.dakika'da Emenike sağ kanadımızdan ceza sahamıza girmeye çalışırken Toraman'la giriştiği ikili mücadele sonunda yerde kaldı.Pozisyon bence fauldü hakem devam dedi,top auta çıktı.

37.dakika'da Karabük gene gole çok yaklaştı,İlhan'ın olağanüstü kafa pasıyla pozisyona giren Hakan Özmert kalecimiz Hakan'la karşı karşıya kaldı.Hakan Özmert'in vuruşunda top Hakan'a çarpıp kornere çıktı.

39.dakika'da Kara Şimşek Emenike'yi maçın başından beri durdurmakta zorlanan Toraman Emenike'ye yaptığı sert faul sonrasında haklı olarak sarı kartı gördü.

Pozisyonun devamında serbest atışı Karabüklü Birol kullandı.Serbest atıştan gelen topu Bülent Kocabey altı pasta golü atamadı.

44.dakika'da sol kanadımızda Toraman'ı bir kez daha geçen Emenike'nin vuruşu yan ağlarda kaldı.

II.yarı
İlk yarı da ki bariz Karabük üstünlüğü sonrasında Schuster'den beklediğimiz hamleler gelmeyince Beşiktaş ilk yarıdaki on biri ile sahada yerini aldı.

48.dakika'da sol kanatta topla buluşan Simao rakip ceza sahasına önce girdi sonra da çıktı çıkarken rakibin faulüne maruz kalan Simao sevdiği noktadan faulü almayı başardı.
Serbest vuruşta topun başına geçen Simao atışı kullandı fakat İ.Belediyespor'a attığı golün benzerini bu sefer atamadı.

50.dakika'da Hakan'ın pasıyla kalecimiz Hakan'la karşı karşıya kalan Emenike kalecimiz Hakan'ın müdahalesiyle yerde kaldı.Hakem Abitoğlu uzun süre yardımcısına baktıktan sonra devam kararını verdi.
Bence pozisyon net penaltıydı ayrıca Abitoğlu Hakan'a pozisyon gereği kırmızı kart gösterilmeliydi.

54.dakika'ya kadar geliyorum geliyorum diye bağıran Karabük golü Emenike'nin ayağından geldi.Ernst'in kaptırdığı top sonrası Hakan Özmert'in derinlemesine pasıyla buluşan Emenike Toraman ve Sivok'un arasından geçip kaleci Hakan'ın yanından topu ağlarla buluşturdu..Gol (1-0) Golün en büyük sorumlusu bu dakikaya kadar oyuna müdahale etmeyen Schuster'dir.

55.dakika'da sol kanattan çizgiye inene Simao topu ceza sahasına ortaladı.Topla buluşan Nobre bom boş pozisyonda topu kaleci Tomiç'e nişanlamayı başararak bu senede kazmalık oskarının en büyük adayı olduğu cümle aleme ilan etti.OHA'Rİ

Pozisyonun devamında 56.dakika'da kalemize kadar gelen topu Emenike aldı bizim sol bek bölgemizden girdi rahatça vuruşunu yaptı top auta çıktı.Nerdesin Ernst,Nerdesin Üzülmez,Nerdesin defans hattı...

57.dakika'da sol kanattan rakip sahaya inen Simao'nun ortasına Hilbert şutunu yapıştırdı top gene kaleyi bulmadı.

59.dakika'da yediğimiz golden sonra üçüncü kez Sağ açık bölgesinden topla giden Simao bu sefer rakip cezsahasına bel hizasından sert bir orta kesti.Top kendisini uzaklaştırmak isteyen Deumi'ye çarpıp ağlarla kucaklaştı.. GOLLLLLLL (1-1)

61.dakika'da Fernandes ve Ekrem oyundan çıkarken gripli Q7 ile Necip oyuna dahil olur.
     Bu değişikliklerle Q7 sol açığa,Necip ön liberoya geçer. 

73.dakika'da Ernst'in pasıyla rakip ceza sahası içinde buluşan Almeida'nın çektiği şut autla sonuçlanır.

75.dakika'da Almeida'nın sert pası Hilbert'e çarpıp auta çıktı.

76.dakika'da Orta sahada topu alan Necip yerden sert pasla ceza sahası yayı üzerinde bulunan Almeida'yı topla buluşturur.Almeida'nın dönerek vuruşunda top önce üst direğe sonra gol çizgisinin bir karış içine çarparak dışarı çıkar.Pozisyon goldür,hızlı gelişen atağı ayan hakem iyi süzemediğinden gol güme gider.
Blatter Baba ! Çipli top isterİZ.

85.dakika'da Üzülmez'in nefis pasıyal sol açık bölgesinde buluşan Q7 rakip ceza sahasına girer rakibini ekarte ettikten sonra ceza sahası içindeki Almeida ve Nobre'yi görmezden gelerek şahsi bir hareketle şutunu çeker top auta çıkar.Nobre ilk kez bu pozisyonda delirir.

Hakem 90.dakika'da normal süreye +6 dakika ekler. 

90.dakika'da Q7'nin sol açıktan ortasına Nobre kafayı yapıştırır kaleci Tomiç topu harika çeler.

Bundan sonra Deumi'nin Almeida'ya vurdurmadığı bir gollük bir kafa,Simao'nun kaleci tomiç'ten dönen şutları karşısında Karabük defansı gene gol yemeden ayakta kalmayı başarır. 

90+5'de Necip'in sert ortasına Nobre kafayı yapıştırır,top kaleci Tomiç'in çaresiz bakışları arasında auta gider.

Hakem'in son düdüğüyle maç sona erer.

Oyuncu performansları;

Maçın Yıldızı Emenike;aldığı her topla tek başına Beşiktaş defans yerleşimini alt üst etti,her defasında Toraman'ı geçmesini bildi.Attığı golde hızını ve kabiliyetini konuşturdu.Almeida'nın yanında onu tamamlayacak forvet kim mi olur ? Emenike olur Emenike..Hem 23 yaşında hem Türk vatandaşlığına geçme imkanı var hem de Zenci. 

Beşiktaş'ın en iyi oyuncusu Simao,
Maçı kazanma inancını sahada gösteren yegane oyuncuydu.Maç boyu disiplini elden bırakmadı.Attığımız tek golde onun falsolu sert kesme ortası sonrasında geldi.

Fernandes,
Marsilya'ya giden Cisse gibi enerjisiz,bayık oyuncuları sevmediğimi bilenler bilir.Çoktandır et mi balık  mı olduğuna bir türlü karar veremediğim Fernandes hakkında ki görüşüm Beşiktaş'ın oyuncusu olmadığı yönündedir.Guti'nin yokluğunda oyunu organize etme işini beceremeyen Fernandes,rakip ataklarda Ernst'i de yalnız bırakarak orta saha kalabalığı içinde yok olup gitmiştir.Umarım sezon sonunda kendisinin bonservisi Valencia'dan alınmaz.Kırdım kalemini Fernandes artık seni kimse kurtaramaz.

Ernst,
Bu maç için Ernst'in etkisizliğinin sebeblerini yukarıda yazmıştık.Şaşırtıcı olan bu sebeblerin çoğu kimse tarafından görülememesi.Ernst yanında Aurelio veya Necip olmadan gerçek performansını saha içinde gösteremiyor.Yan yana oynayan Fernandes-Ernst ikilisi de verim vermiyor.

Üzülmez,
Kaptan,mücadelene kimse bir şey diyemez ancak senin formayı İsmail'e devretme zamanın geldi.
Bugün sol bek bölgesinden Emenike'nin tek başına yaptığı atakları ben sayamadım.Emenike her seferinde Toramanı geçti de o anlarda sen nerdeydin be Kaptan ? Üzülmez'in sol açıkta her atağı öldürdüğü,Simao'yu anlayamadığı da başka bir mevzu.

Toraman,
Aureliosuzluktan etkilendi,Emenike karşısında zar zor ayakta kaldı,sarı kartla günü kurtardı.Bir kez olsun Emenike'ye dur diyemedi.Almeida'nın varlığıyla topu amaçsızca ileriye şişirme davranışında artma var.Beşiktaş'ın oyuncusu değil.

Sivok,
Havadan harikaydı..Yediğimiz golde Emenike karşısında Toraman'la birlikte etkisiz kaldı.Ön libero mevkiinde ki  AurelioSuzluktan o da etkilendi.

Hakan,
Cenk'e göre defans arkasına atılan toplara çıkışlarda daha yavaş.Karabükspor'un girdiği net gol pozisyonlarını zorda olsa önledi.Bir tanesini penaltı yaparak önledi ama olsun hakem vermedi :) verseydi kızardık kendisine.
    
Nobre,
İlk yarı da Simao sanırım Almeida'Ya derinlemesine bir pas attı o anda Nobre araya girerek pası kesti ve mutlak bir golü atmamamızı önledi.Nobre bugün 96 dakika boyunca sahanın hep yanlış yerlerinde dolaştı durdu.Almeida'Ya atılan her top yere indi fakat Nobre o anlarda kim bilir nerelerdeydi ?
Bugün,en kritik anlarda kaçan gollerin baş kahramanıydı.Tesislere bile girmesi önlenmeli.

Ekrem,
Sakatlıktan dönmesine rağmen tempolu oyunuyla beni bu maçta da şaşırttı.Kabiliyetsizliğinin had safhada sergilediği bir maç daha oynadı.Beşiktaş forması bu arkadaşa 1 numara büyük geliyor.

Almeida,
Kendisine gelen her uzun topu indirdi,müsait durumdayken tipik Striker özelliğiyle kaleyi gördüğü her yerden şutunu çekti.Bu şutlardan biri gol oldu fakat hakem golü vermedi.Beşiktaş'ın SantRafor mevkiinde alternatifi olmayan oyuncusu.Sezon başında takımda olsaydı Beşiktaş puan cetvelinde çok daha yukarılarda olurdu.

Hilbert,
Sağ bek oynaya oynaya Hilbert şut çekme özelliği neredeyse yitirecek duruma gelmiş.Bugün kaleye çektiği şutların çoğu isabetsizdi.Maçın sonlarında doğru ayakta kalıp sağ kanattan yaptığı bindirmelerle Karabükspor 'un kendi ceza sahasına sıkışmasına yol açan adamlardandı.

Necip,
Oyuna girdikten sonra Beşiktaş defansının önündeki koca deliği kapattı.Necip'le Beşiktaş rakibi üzerine daha rahat çökme imkanı buldu.Ernst Necip'le birlikte hücumda daha etkili olmaya başladı.Ön libero'da Aurelio yoksa Necip olmalı,yanında da Ernst oynamalı.Fernandes bu iki oyuncunun yedeği olmalı.

Q7,
Gribal enfeksiyon nedeniyle ilk on birde ki  yerini alamadı.63.dakika'da oyuna dahil olmasına karşın galibiyet golümüzün mimarı olmayı başaramadı.Guti ile birlikte eksikliği her daim hissedilliyor.

Sonuç;
..Schuster Dayı sezon başından beri takımı bir türlü istikrarlı bir oyun yapısına kavuşturamadı.
Ertuğrul Sağlam'ın Bursaspor'u,Beşiktaş'tan çok mu iyi top oynuyor ? tabi ki hayır..
Ertuğrul Sağlam'ın Bursaspor'unun puan cetvelinde Beşiktaş'ın önünde olmasını sağlayan ana etken
Bursaspor'un takımca dengeli top oynamasıdır.90 dakika boyunca Bursaspor aynı tempo da top oynarken bizim Beşiktaş maçın belli bölümlerinde Barcelona gibi top oynuyor belli bölümlerinde ise sıradan bir takıma dönüşüyor.
Dayı'nın aşması gereken problem budur.

Hiç yorum yok: