13 Ocak 2011 Perşembe

Manisaspor:2 - Beşiktaş:3

Fitbol kamuoyunun merakla beklediği Simao'lu,Almeida'lı Beşiktaş,Ziraat Türkiye Kupası maçında Manisa'da sahne aldı.İzleyenlere keyif veren maçı Beşiktaş Sivok'un bir golü,Guti'nin bir asisti ve penaltıdan bir golüyle zor da olsa kazanmasını becerdi.

 Schuster Dayı'nın İlk Onbir tercihi;

 Schuster'in defansın merkezindeki akıl eksikliğini Sivok'la giderme çabası Sivok-Toraman tandemini doğurmuş.

Sağ bekte istikrar abidesi Hilbert'ten gene vazgeçilmezken,Solbekte Üzülmez'in sakatlığında tek alternatif olan İsmail'e forma verilmiş.

 Defansta iki yabancı hakkını böylece kullanan Schuster kesintiyi defansın önünde ki Ernst'ten yana kullanmış.

 Defans önünde Aurelio-Guti ikilisine görev veren Schuster bu bölgede şansını biraz zorlamış.

 Takım defanstayken Pekmez içmiş Nobre'nin ortasahaya yakın oynayıp defansın önündeki Aurelio,Guti ikilisine yardımcı olması düşüncesi 90 dakika'nın tümünde uygulanması zor bir taktikti.Nitekim yenilen ikinci gol bize bunu anlatıyor.    

 Soru;Ernst sahada olsaydı,Beşiktaş Manisaspor'dan İkinci golü yer ve maçı zora sokar mıydı ? bence hayır..

 Diğer bölgelerin doğru oyuncu tercihleri;
 Sağ ve Sol Açıkta yer değiştirerek oynayan Simao ve Q7...Tek Santrafor Almeida onun arkasında Nobre...

Dayı'nın Taktiği;
 Topa ilerde basmak,defans hattını ileriye çıkarıp alan daraltmak,hatları birbirine yakın tutup pas trafiğini kolaylaştırmak, Simao,Q7,Almeida ve Guti'li kadronun oynayabileceği en iyi taktikti.

Topa şiddetle,bir Vampirin kana susamışlığı kadar ihtiyacı olan bu takıma Schuster topa en kolay yoldan sahip olunacak taktiği vermişti.

Dayı bu taktiğiyle,ÖVÜLE !

Bu sistemde sırıtan tek adam durmaksızın geriye kaçıp defansın orta sahadan kopmasına yol açan Toraman'dı.
    
 MAÇ;
 8.dakika maçın ilk net gol pozisyonu..Topla buluşan Nobre kendisinden beklenmeyecek incelikte bir ortayla topu,arka direkte bekleyen Almeida'nın kafasıyla buluşturdu.Almeida'nın kafa vuruşu kaleci de kaldı.

  Özgür Yankaya'nın süzemediği iki pozisyon;
 10.dakika'da ceza sahası içinde Simpson önünde kalan topu kaleye yollamak üzereyken Hibert'in Simpson'a yaptığı hareket direkt rakibe olduğundan penaltıydı.
 14.dakika'da Sol kanattan ceza sahamıza girmek üzere olan Simpson'a Hilbert'in hareketi gene fauldü.

 17.dakika Guti'nin yanlış pası sonucu topla buluşan Yiğit yerden enfes bir pasla topu Simpson'la buluşturdu.Kaleci Cenk'le karşı karşıya Simpson'un ilk vuruşunu Cenk bir büyük kaleci gibi çıkardı, pozisyonun devamında topla ikinci kez buluşan Simpson bu kez topu boş kaleye gönderdi..Gol (1-0)
 Golde ofsaytı bozan Hilbert'te kusur aramak,pozisyon çok hızlı geliştiğinden gereksizdir.

 28.dakika'da Manisaspor'un önliberosu Yiğit İncedemir'in sakatlanması Ernst'ten yoksun Beşiktaş orta sahasını rahatlatan bir gelişmeydi.Yiğit sakat sakat oynamaya devam etti.

 Bu dakikalarda oyunun kontrolü eline geçiren Beşiktaş yıldızları ve sağlı sollu ataklarıyla Manisaspor'u şaşkına çevirdi.Golün gecikmesinde bitirici anlarda Nobre'nin etkisizliği ve Q7'nin şahsi fitbolu etkili olmuştur.

 33.dakika'da Guti sağ kanattan kullandığı serbest vuruşta topu Sivok'un kafasına kondurdu,Sivok topu kalecinin uzanamayacağı köşeye gönderdi.GoLLLLLLLL (1-1)

37.dakika'da Guti rakip ceza sahası yayında muazzam bir pasla Nobre'yi gol pozisyonuna soktu.Nobre'nin topu yere çarptırarak yaptığı vuruş ağlarla buluştu.GOLLLLLLLLLLL (1-2) Guti'Nin verdiği pas tekrar tekrar izlenmeli.

Yiğit İncedemir 38.dakika'da yerini Ferhat'a bıraktı.

39.dakika'da Nobre'nin ceza sahası yayı civarından vurduğu top üst direkte patladı,Şaşırdım kaldım :)

İlk yarı Beşiktaş'ın (1-2) lik skor üstünlüğüyle sona erdi.

İkinci yarının ilk önemli pozisyonu 51.dakika'da Manisaspor tarafından gerçekleştirilmek üzereyken İsmail sahneye çıktı ve rakibini arkadan çekerek atağı durdurdu.Bu hareket İsmail'e sarı karta mal oldu.

62.dakika'da Guti'nin serbest vuruşunda yerden sert gelen topu Simao bekletmeden rakip kaleye gönderdi top yavaşca rakip kaleye yönlendi,Aurelio altıpastan bir daha topa dokundu fakat top kaleci İlker'de kaldı.

71.dakika'da kullandığımız serbest vuruşta Almeida ünlü sol ayağıyla topu rakip kaleye gönderdi,İlker zorlanmadan topu tuttu.

72.dakika'da Toraman'nın hatalı pasında Makukula Kaleci Cenk'le karşı karşıya kaldı.Arkadan yetişen Toraman topa son anda müdahale ederek mutlak bir golü önledi.Ah Toraman !

77.dakika'da Manisaspor'dan bir gol yedik ki tam evlere şenlik.
Bizim yarı alanımızda,Orta Sahaya yakın bir bölgede topla buluşan Ömer Aysan önce Q7'yi sonrada Aurelio'yu geçti  kaleci Cenk'Le karşı karşıya kaldığı anda çevresinde hiç bir Stoper yoktu.Çünkü O bölgenin Stoperi Toraman solbekte Makukula'Yı kontrol ediyordu. Yere düşerken vuruşunu yapan Ömer ağları gördü.(2-2) Maçın bitimine 15 dakika kalmışken yenecek Gol müydü ?

78.dakika'da Sahaya atılan yabancı cisimler yüzünden maça ara verildi.Kale arkasındaki Beşiktaş seyircisinden muzdarip İlker taa ortasahaya kadar geldi.

80.dakika'da Simao sağ kanattan ceza sahasına kaçan Hilbert'e yerden bir pas çıkardı.Rakibi,Hilbert'i
arkadan çekerek yere düşürdü.Düüütt,hızır gibi yetişen penaltı..
Topun başına geçen Guti 82.dakika'da skoru 3-2'ye taşıdı.GoLLLLLLLLLL

85.dakika'da Almeida yerini moralsiz Bobo'ya bıraktı.

87.dakika'da son derece doğru bir değişiklikle Guti'oyundan çıktı Ernst oyuna dahil oldu.

90.dakika'da Dayı'nın Toraman-Ersan değişikliğini anlayamadım.Son dakikalarda Defans tandemine oyuna soğuk bir adam sürmeyi uygun bulamadım.

90+4'te 2-3'lük skorla sona eren maç sonucunda Beşiktaş B grubunda puanını 6'ya yükseltti.

Oyuncu Performansları;
...Guti;Maçın en iyi oyuncusu
   Arkadaşlar ! bu adam farklı..Simao,Q7 tamamda bu Guti farklı.
   Oyun görüşü,ciddiyeti maça ağırlığı koyuşu muazzam.
   Bu gece hem Aurelio'nun yanında Defansif görevini aksatmadı hemde Beşiktaş'ın hücumdaki en verimli oyuncusu oldu.İlk golde Sivok'a attığı pas,ikinci golde Nobre'ye yaptığı inanılmaz asist ve oyunun finalinde kullandığı penaltı da hep Guti'nin imzası vardı.

...Q7;Maçın göze en hoş gelen,aynı oranda verimsizi
   Bu gece tamamen kendine oynadı.En kritik anlarda Hilbert'e,Nobre,Almeida'ya vermediği paslarla Beşiktaş'ın kolayca gole gitmesini önledi.Takım bütünlüğünü bozdu.
  Maça sağ açıkta başladı,Hilbert'le bir türlü anlaşamadı,Sol açığa geçti ancak zorda kaldığı anlarda İsmail'le pas alışverişinde bulundu.
  Yorulduğunda arkadaşlarını hatırladı.
  İlk yarıyı böyle savruk oynadı hayrettir ikinci yarıda da bu savruk oyununa devam etti.
  Acaba Dayı maçın devre arasında Q7'nin kulaklarını çekmedi mi ? Eğer çektiyse durum daha vahim.

...Simao;Takım oyuncusu
   Sol Açıkta başladığı maçı savunma görevini bir an aksatmadan bitirdi.Sağ kanada geçtiği anlarda Q7'nin besleyemediği Hilbert'i paslarıyla çoşturdu.Nitekim maçın skorunun belirlenmesinde Simao'nun Hilbert'e attığı pas ve sonucunda gelen penaltı etkili oldu.
  Simao takım için büyük güç.Defansın sıkıştığı anlarda ayağına aldığı toplarla Guti'yle birlikte takımı rahatlatan adam oldu.

...Almeida;Sistem Santraforu
   Bobo'yu hep sistemi işletemediği için eleştirmiştik.
   Almeida bu sorunu bu gece İlhan Mansız'dan bu yana bir nebze de olsun aştı.
   Hep doğru yerlerde oldu.Doğru yerde doğru zamanda pres yaptı,doğru yere koşular yaptı,doğru yerlere toplar indirdi..Sırtı rakip kaleye dönükken aldığı topları kaybetmedi,takımı ileride tuttu
  Bu doğrulardan,Almeida'nın varlığından,en çok kim yararlandı? NOBRE :)

...Aurelio;Pozisyon Bilgisi
   Ernst'siz bir gece de,Guti'nin ileri çıktığı anlarda risksiz oynadı,defansın önünü elden geldiğince kapattı.Ve daha önceden hiç denemediği kadar ataklara katıldı.Az daha golünü atıyordu olmadı :)

...Hilbert;İstikrar
   Bunca yıldıza rağmen Schuster Dayı'yı Hilbert tercihinden vazgeçmediği için kutlamak gerekir.
   Takım oyuncusu Hilbert,Simao Sağ kanada geldiği anlarda hücumda etkili oldu,Sağ kanada gelen Q7 ile hiç anlaşamadı.(zaten bu gece Q7 ile kimse anlaşamadı)
   Maçın finalinde Hilbert vardı,yaptığı doğru koşu ile penaltıyı aldırdı.
   Her zaman derim;''Alaman Olsun,çamurdan olsun,Berezilyalı sevmem'' diye..

...İsmail;Kararsız
   Önünde Simao oynarken bile ataklara çıkmaya heveslenmedi.Sol kanattan geliştirdiği iki üç akın sonucunda bir türlü topu Almeida ile buluşturamadı.Gördüğü Sarı kart yerinde idi.
  Orta ve yan hakemle girdiği diyaloglar hiç hoş değildi.      

...Sivok;Nazar Boncuğu
   Hayrettir,Altı aydır top oynamayan Sivok Toraman'a rağmen bu gece Defansın en iyi adamıydı.Sivok İyi oyununun ödülünü attığı golle aldı.Ersan-Sivok tandemini merakla bekliyoruz.

...Toraman; Bu adamla nereye kadar ?
   Arkaya adam kaçırmaktan korktuğundan ve aklınca defansta derinlik yaratmak için devamlı geriye çekildi.
   Bu geriye çekilişlerde defansın hatta takımın dengesini bozdu.Hücumda ileriye kullandığı topların çoğunu rakibe attı.Makukula'ya verdiği bir gol pası var ki hakikatten,YUH !

...Nobre;Pekmezli
   90 dakika Can-ı gönülden oynadı.Almeida'nın yarattığı boşlukları iyi değerlendirerek gol pozisyonlarına girdi.Defansta iken Aurelio,Guti ikilisine yarıma gelerek defansın önünde ki Ernst'sizliğin sırıtmasını bir nebze önledi.
   Attığı Gol'de yaptığı koşu,uzaktan çektiği şuttan topun üst direkte patlaması Anti Nobre'ci biri olarak beni şaşırttı.

...Cenk;Büyük kaleci
   Yenilen ilk golde yaptığı ilk kurtarış muazzamdı.Yenilen ikinci golde yakın mesafeden çekilen sert şuta yapacağı bir şey yoktu.Ah Dayı Ah ! Hakan inadından zamanında vazgeçseydin, bugün belki şampiyonluk yarışında olurduk.

...Bobo;Mutsuz
  Oyuna girdiğinde moralsiz olduğunu her halinden belliydi akabinde sırtı rakip kaleye dönükken aldığı ilk topu kaybetti.Boş alana bir koşu yapayım dedi,Simao topu ona atmadı geriye oynadı.
  Sağ kanattan kaçan Q7'ye harika bir pas attı,Q7 ofsaytta idi.
  Simao,Fernandes,Almeida gelmişken,daha fazla gol atabilme imkanına kavuşmuşken,daha mutlu olması beklenen Bobo,kafayı sözleşmeye takmış ve orada kalmış.

Oyuna son dakikalarda dahil olan Ersan ve Ernst hakkında yorum yapmamak daha iyi olur.

Sonuçlar;
...Maçın belli bölümlerinde Beşiktaş'ın sergilediği harika oyun görülmeye değerdi.
   Bu oyunu 90 dakikaya yaymak elbette zamanla olacak,Sabretmeli.  
   Fernandes,Simao,Q7,Guti,Almeida,Ernst'li kadro Süper Lig tarihinin en galaktikos kadrosudur,bunu görmemekte direnen şerefli basın utansın ne diyeyim !

...Türkiye Kupa'sı maçlarını gelecek için,sağlam ölçü kabul etmeyenlerdenim.
   Ernst'siz Beşiktaş bu kadar yıldızına rağmen Süper Lig'te zorlanır..
   Kazasız maçlar için Schuster Dayı'nın Önlibero'da iki tane adam kullanmasından ve Guti'nin bu ikilinin önünde oynamasından yanayım.

...Kaleci İlker'e yabancı madde atıp,Maç berabere iken Maçın durmasına yol açan inekler;
   Oğlum ! sahada Guti,Almeida,Simao,Q7'yi izlemek varken sizin yaptığınıza aptallık denir.
   Hayatınıza izleyemeyeceğiniz topçular ayağınıza gelmiş siz fitboldan zevk almak yerine arıza çıkartıyorsunuz,YUH !
  

Hiç yorum yok: