22 Ocak 2011 Cumartesi

Beşiktaş:5 - Bucaspor:1

Merakla Şeref Bey Stadına koşan taraftar sahada oynadığı fitbolla kendisini ŞOKA sokan bir Beşiktaş izledi.

Şok anlarında taraftar sustu;az sonra neler olacak merakıyla pür dikkat sahaya odaklandı,tezahürat yapmayı bile zaman zaman boşladı.

Beşiktaş'ın usta,zeki ayakları topu hızlıca en doğru yere oynarken herkesler ''biz çoktandır böyle bir takım izlemedik'' diye düşündü.

Sezonlarca Tabata,Holosko,Delgado...gibi sahte yıldızlara sabreden taraftar sonunda muradına erdi.(bir de şu Bobo'dan kurtulsak)

Schuster Dayı'nın İlk Onbir Tercihleri;

Sivok sakattı kadroda yoktu,Onun yerine Ersan İlk Onbir'de şans aldı.

Sivok'un yokluğunda İlk On bir'de Sahada beş yabancı vardı bir yabancı kontenjanı boştu.

Bu avantaja rağmen Schuster Dayı;Fernandes,Ernst gibi iki üst düzey oyuncuyu yedek klubesinde oturttu(Lükse Bakın),Son Manisaspor maçının kadrosunu bozmadı.

Bu dizilişte en çok yük gene GUTİ'nin üzerindeydi.

Kanatlarda Simao-Q7 değişerek oynadı bunlar dışında oyuncuların maç içinde fazlaca yer değiştirdiklerine tanık olmadık.

Schuster Dayı'nın Taktiği;

Dayı'nın taktiği Barca,Real Madrid taktiği...Defans çizgisini orta sahaya yakın kur,alan daralt.

Defans çizgisi orta sahaya yakın kurulduğundan ve rakibin defans arkasına adam kaçırma tehlikesi olduğundan topun kaybedildiği noktada,anında prese başla.

Top bizdeyken topun kıymetini bil,ayağa toplarla rakibi yor rakibin konsantrasyonu bozuluncaya kadar top çevir en uygun anda da öldürücü darbeyi VUR !

Top sever yıldızların oynayabileceği tek taktik.

Sözüm Beşiktaş çizgi Defans yapıyor diyenleredir.
Alo Çizgi defansçılar ! Real Madrid ve Barca'nın Çizgi defans yaptığını neden dile getirmezsiniz ?
Aceb,Kollektif uyumu harika olan Barca'nın arkaya adam kaçırdığı pek sık göremediğinizden midir ?
Uefa şampiyonu Fatih Terim'li Galatasaray'ın bu alan daraltmayı gerçekleştirince kadar ağır mağlubiyetler aldığını hatırlayın.
Mösyö Tigana'nın Beşiktaş'a oyunu dar alanda oynatmayı bir türlü beceremediğini,bu yüzden Tigana'nın Beşiktaş'ı haksızca çizgi defans oynatıyor eleştirilerine maruz kaldığını hatırlayın.
Beşiktaş bu kadrosuyla ya bu sistemi oynar ya da bu sistemi oynar...
Ancak defansta derinlik yaratma meraklısı Toraman'la Zor Oynar.

MAÇIN İLK YARISI;

4.dakika'da kullandığımız serbest vuruş sonrasında top rakip ceza yayına kadar açıldı.Guti'nin kafa pasıyla topla buluşan Q7 tam beş rakibini çalımlayarak geçti sağ kanttan sıfıra kadar indi.Ortasını Almeida'yla buluşturmak istedi başaramadı boşta kalan topu Nobre kötü bir vuruşla Tribünlere gönderdi.

Bu pozisyonda Q7'nin çalımları olağanüstüydü.

7.dakika'da Guti sağ kanattan kaçan Hilbert'in koşu yoluna enfes bir pas attı.Sıfıra inen Hilbert bekletmeden topu Almeida ile buluşturmak istedi,Buca'Lı Koray topu Kornere gönderdi.

Guti'nin iki Buca'lının oyundan düşmesine yol açan bu pası ''Yuh ! Lebron James'tir.''

8.dakika'da Guti sağ kanattan Köşe vuruşunu kullanır gelen topa Nobre zor pozisyonda kafasının arkasıyla ağlara gönderir..GOLLLLLLLLLLL Nobre (1-0) Zig tv spikeri Guti'nin asist sayısını Onbire çıkarttığını söyler yani duran topların asist olmadığından hala bihaberdir.

17.dakika'da Simao nefis hareketlerle sol kanattan rakip ceza sahasına doğru akmaya başlar.Simao rakip cezasahasına yaklaşırken topu arka direkte bekleyen Almeida'ya çıkarmak ister başaramaz,Buca'lılar topu kornere gönderir.
Kullanılan köşe vuruşunda topu alan Q7 Nobre'nin kafasına sert Trivela bir pas atar.Nobre'nin kafa vuruşunda top Buca'lı Beto'nun eliyle müdahalesi sonucunda Auta çıkar.Hakem Penaltı noktasını gösterir.
Penaltıyı kullanan Guti topu tavana asar.GOLLLLLLLLLLLLLLLLL 19.dakika Guti Haz (2-0)

20.dakika'da Topla buluan Musa kalecimiz Cenk'le karşı kaşıya kalır.Musa'nın vuruşu kaleyi bulmaz.

25.dakika'da Simao Nobre'den aldığı topu derin pasla Q7 ile buluşturur.Q7 çaprazdan şut şansını dener kaleyi bulamaz.

32.dakika'da Beto ceza sahamız içinde Cenk'in boşlattığı kaleye topu gönderemez ve mutlak golü kaçırır.
Verilen bu pozisyon takımın kollektif defans uyumunun yetersizliğindendir.

41.dakika'da sarı kart gören Civar'ın yerine oyuna giren Mendy güzel çalımlarla bizim sol kanadımızdan cezasahamıza girmeye çalışır,Ersan'a takılır.(Civar'dan Umutluyum)

44.dakika'da Q7'nin rakib ceza yayı civarından çektiği şut rakib stoperin sırtından döner top Simao'nun önünde kalır.Simao düzgün bir vuşla topu ağlara yollar..GOLLLLLLLLLLLL Simao (3-0) Buz gibi golü süzemeyen Zig tv spikeri Golün henüz onaylanmadığına takılıp kalmıştır.Hakem santraya yürür.

45.dakika'da Guti 70 mt'lik pasla Q7'yi kaçırır.Rakip ceza sahasına sokulan Q7 topu Nobre'ye çıkarır..Nobre'nin vuruşu auta çıkar.

MAÇIN İKİNCİ YARISI;

Soyunma odasından 3-0'lık avantajla sahaya çıkan Beşiktaş skorun verdiği rehavetle kendini kasmamaya başlar ve İkinci yarının başlarında oyunun kontrolü kısa süreliğine Buca'ya geçer.

İlk gol pozisyonuna gene Beşiktaş girer.Almeida'nın ince pasıyla rakip kaleciyle karşı karşıya kalan İsmail golü atamaz.

61.dakika'da Q7 sağ kanattan cezasahasına hızla girdi yerden çıkardığı top gene Almeida ile buluşamadan rakip stoperin müdahalesiyle kornere çıktı.

Bu dakikalarda kaliteli fitbolun verdiği şoktan yavaş yavaş çıkmaya başlayan Beşiktaş seyircisi alışıldık tribün şovuna başlar.

64.dakika'da Guti'yle kullandığımız korner sonrasında top ceza sahası yayına açılır.Simao tek pasla Ersan'ı görür,Ersan topu İsmail'e bırakır.Topla sıfıra inen İsmail topu havadan kale cizgisinde bekleyen Nobre'ye aktarır.Nobre kafayla golü atar,Zigtv'nin komik Spikeri Almeida diye bağırır :)GOLLLLLLLLL Nobre (4-0)

Gol sonrası Nobre yerini Fernandes'e bırakır,Beşiktaş sahada altı yabancıyla mücadeleye etmeye başlar.

69.dakika'da Hilbert'in sağ kanattan götürdüğü topu Q7 ile buluşturur..Q7'nin vuruşu kaleci Londak'tan döner.

74.dakika'da Simao'nun derinlemesine pasına Almeida kaçar..Soldan ceza sahasına giren Almeida topu ortaya çıkarır top defanstan seker arkalardan kopup gelen Guti sert bir vuruşla golünü atar.
GOLLLLLL Guti Haz.(5-0)

75.dakika'da Ragıp'ın araya attığı pası Musa çok iyi değerlendirir ve Buca'nın tek golünü atar.Ragıp'tan gene beni şaşırtan bir pas..Golden sonra kameralar Buca yedek Klubesini döner Samet Aybaba saha içinde birine Eşşoğlueşşek diye bağırmaktadır :)

79.dakika'da Guti soldan rakip ceza sahası içinde sıfıra kadar iner topu Q7'ye çıkarır.Q7'nin vuruşu kaleyi bulmaz.

80.dakika'da Guti yerini Ernst'te,Almeida ise yerini Bobo'ya bırakır.

82.dakika'da Hilbert sarı kart görür.İstanbul belediye maçında cezalı duruma düşer.(Trabzonspor'a karşı oynayacak)

Bu dakikadan sonra maçta önemli bir gelişme olmaz,1 dakikalık uzatmanın ardından da maç sona erer.

OYUNCU PERFORMANSLARI

..Guti Haz
  Geceye damgasını vuran adam hem de Aurelio'nun yanında Önlibero mevkiinde maça başlamasına rağmen.
  Bu Guti Messigillerden.Biraz değişik bir organizma,yani Visitors..Scotyy beni ışınla !
  Olağandışı oyun zekası ve pas yeteneğinin yanında takım oyuncusu olmanın gerekliliğine her daim sadık.
  Üç golde imzası vardı,kornerden Nobre'ye bile gol attırdı,kullandığı penaltı ve attığı gol müthişti.

..Almeida
  Gol atamamasına takılıp kalınmasın.Almeida tren katarlarını çeken kara bir Lokomotif gibi bu gece takımın ilerideki tüm yükünü çekmiştir.Yarattığı boş alanlarla atılan beş golün gölge kahramanıdır.Nobre'yi parıldatan adamdır.
  Bobo'nun aksine sistemi işleten Santrafordur.Aldığı her topun hakkını vermiştir en azından topu kaybetmeyerek takımın atakta kalmasını sağlamıştır.
  Almeida gol atamıyor ! varsın atmasın,sistemi işletsin yeter nasılsa arkadaki canavarlar ağları sarsar.

..Q7
  Maçın başında attığı çalımlar hayret verici...Sanırım bu Q7 dünya üzerinde fitbol oynayan en yetenekli beş adamdan biri.Bu gece saha içinde Hilbert'in  isyan etmesine yol açan oyun disiplinine sadık olmayışı günden güne büyüyen bir sorun.
  Almeida'ya gol attırma amacına gene ulaşamadı.

..Simao
  Guti'den sonra Beşiktaş'ın saha içindeki ikinci beyni..Yerden derinlemesine attığı paslar,kanatlardan yaptığı bindirmeler müthiş..
 
..Nobre
  Bir zamanlar tembel Bobo'nun pis işlerini Nobre yapıyordu.Şimdilerde kendi başına oynayabilen bir Almeida'nın yanında ışıldayan bir Nobre görüyoruz.Her girilen gol pozisyonunda arkadan kopup gelen demarke vaziyette bir farklı Nobre.
 Rakip defans için Almeida bir yem Nobre o yemi değerlendiren adam.
 Maçın bazı anlarında Nobre yaptığı pas hatalarıyla seyirciye saç baş yoldursa da Ernst ve Fernandes'in kenarda olduğu anlarda enerjisiyle sahada olmalı diye düşünüyorum.Nobre'nin yerinde Almeida'nın arkasında Bobo verim verir mi ? Hücum da evet savunmada hayır..

..Hilbert
  Maç boyu Sağ kanattan hücuma destek çıktı.Q7'nin önünde oynadığı anlarda Defansif anlamda kendi bölgesini korudu.Sen hiç yorulmaz mısın ? be adam !
  Müthiş profesyonel,istikrar abidesi ama Beşiktaş taraftarının bir türlü yüz vermediği adam.
  Sağ bekte Toraman oynasın diyenlerin tekrar dikkati çekilir.

..İsmail
  Çağdaş bir Solbek gibi oynadı,sahadaki kaliteli ayaklara uyum sağladı,Defans zaafı devam ediyor.
  Nobre'ye yaptığı asist first class.

..Ersan ve Toraman
  Zayıf Buca karşısında bu ikili takım savunmasının tam oturmamasından dolayı arkalarına sık sık adam kaçırır göründü.Toraman'sız bir defans bakalım ne zaman gerçekleşecek.

..Aurelio
  Hatlar birbirine yakın olduğundan daha fazla ileriye çıkma imkanı buldu.Guti'nin yanında yumuşak bilekleriyle defanstan aldığı topu doğru kullanmaya çabalayan ilk adam oldu.Aurelio'nun şu kadro da olması Beşiktaş için büyük şanstır.

Sonradan oyuna girenler;Ernst,Fernandes ve seyircinin bağrına bastığı Bobo...

Sonuçlar;
..Geçen sezona kadar Beşiktaş takımından maç 90 dakika bir çalım bir şut görecez diye umutsuzca beklerdik.
  Şimdilerde her dakika hücum her dakika şut her dakika fitbol..
  Fakat,
  Alınan 5-1'lik sonuç rakip Buca olduğundan gene bazılarımızı memnun etmemiş olabilir.
  O zaman Trabzon maçını bekleyelim..

 Ben saha içinde oyun planına uymayan bazı disiplinsizlikler görsemde oynanan oyundan memnunum.
 Mutluyum

1 yorum:

Baris dedi ki...

HAYDİ OLİMPİYATA!
Trabzon'un sezonun ilk yarısında Olimpiyat Stadı'na hatırı sayılır bir taraftarla gelmesi olay olmuştu. Takımımızın bu hafta böyle bir taraftar desteğine ihtiyacı varken ve taraftar rekoru kırma şansını yakalamışken gelecek haftasonu İBB maçı için seferber olalım ve o stadı dolduralım derim.Herkes bu kampanyaya bir şekilde destek olursa onbinler olarak olimpiyata akarız bu haftasonu..