27 Ocak 2011 Perşembe

Beşiktaş:2 - Trabzonspor:1

Beşiktaş bu gece ilk 40 dakika'da sergilediği oyunla,yaptığı tempoyla Bucaspor maçının da üstüne çıkmıştır ve Beşiktaş fitbol takımı dendiğinde hatırladığım en iyi oyunu sergilemiştir. 

Beşiktaş'ın olağan dışı tempolu oyunu 40.dakika'ya kadar sürdü sonra önce Guti durdu ardından Beşiktaş durdu. 
Böylece Schuster'in çözmesi gereken yeni bir sorun ufukta göründü.

Beşiktaş bu tempolu oyunu nasıl 90 dakika'ya yayar ? Oyunun kontrolünü maç boyu nasıl elinde tutar ? 
Cevaplanması Zor sorular.

Adı Rotasyoncuya çıkan Schuster Dayı bu lakabının aksine iki maçtır ne oyun şablonunda ne de ilk On bir tercihlerin de maceraya girişiyor.

Schuster'in oyunu rakip alana yıkma,topa sahip olma planını takım büyük bir iştahla uygulamaya çalışıyor.Ancak tempo düşünce hatlar arasında mesafe uzamaya başlıyor ve  sonrasında Beşiktaş rakibin tehlikeli ataklarına açık hale geliyor..   

Trabzonspor tarafı;

Trabzonspor teknik direktörü Şenol Güneş,Beşiktaş karşısında sahaya çıkardığı ilk On birle;Lig ve Kupa hedeflerinden,Kupa'yı riske ettiğini ortaya koydu.

Antep belediye galip geldi,Trabzonspor kupaya veda etti,bu ayrı mevzu.

Umut,Burak,Selçuk,Serkan,Ja Ja,Colman gibi asların yedek oturduğu,bazılarının ise sonradan oyuna girdiği Trabzonspor'da ilk defa yan yana oynayan Brozek kardeşleri,Alanzinho,Ferhat gibi oyuncuları hücum delisi Beşiktaş karşısında sahada görmek şaşırtıcıydı.

Şenol Güneş'in önümüzde ki hafta sonu çirkefliğiyle ünlü Kadıköy deplasmanındaki Fenerbahçe karşılaşmasını göz önünde bulundurarak bu gece  takımına duyduğu güvene de,saygı duymak mümkün.

Ha ! maç ilk yarıda maç Beşiktaş lehine 4-5 farka gitseydi ne olurdu ?

Yukarıda dedik ya ! Şenol Güneş Riske girdi diye...

Şenol Hoca çift ön libero Ceyhun ve Sezer'le riski biraz azaltayım diye düşünse bile  bu gece yaptığı şey

Büyük Risk'ti !

MAÇ;

İLK YARI
Temposuyla baş döndüren maçta ilk gol 10.dakika'da geldi.
Simao sol kanattan Trabzonspor sahasına aktı,bekletmeden topu Almeida'ya çıkardı,Almeida'da bir Striker'a yakışır şekilde gene bekletmeden topu ,Onur'un yanından ağlara gönderdi..GOLLLLLL Almeida.

Enteresan şekilde golden sonra Beşiktaş'ın temposunda 5-10 dakikalığına hafif bir düşme gözlendi..

26.dakika'da Kaleci Onur'la karşı karşıya kalan Almeida kötü vurdu,golü yapamadı.

II.GOL gecikmeden 29.dakika'da geldi..
Toraman'ın uzun hava pasına kafaya çıkan Almeida,topa kafayı vurmak üzereyken sanırım topa vuran sırtındaki rakibiydi.Yere inen top Q7'nin önünde kaldı.Topu düzelten Q7 sağ ayakla topa çok güzel vurdu. Havada kavis alan top Onur'u çaresiz kıldı,top üst direğin altına çarparak ağlarla buluştu.

39.dakika'da Q7 rakip ceza sahasına sağ kanattan girdi,Onur'la karşı karşıya kaldı.Q7'nin harika vuruşunu Onur ayakta kalarak bir büyük kaleci kurtarışıyla topu çıkardı.

41.dakika'da Simao'nun en sevdiği noktadan Beşiktaş bir serbest atış kazandı.Simao topa çok iyi vuramasa da,Onur topu kornere zorlukla çeldi.

43.dakika'da sakatlanan Glowacki'nin yerine Mustafa Yumlu oyuna dahil oldu.

+1 dakikalık uzatmadan sonra Hakem Cüneyt Çakır ilk yarı bitiren düdüğünü çaldı.

II.YARI
Antep Belediye'nin Manisaspor kaşısında 1-0 öne geçmesiyle Ziraat Kupa'sın da elenme riski ortaya çıkan Trabzonspor maça hızlı başlayan taraftı.

Trabzon golü !
Trabzonspor'un baskısı altında,sol bek bölgesinden top çıkarmaya çalışan Ersan, topa gelişigüzel vurdu top orata sahada Trabzonsporlular tarafından kapıldı ve aynı hızla ileriye Pawel Brozek'in ayağına gönderildi.Pawel  Brozek Ersan'ın bölgesinde (Ersan solbek bölgesinden henüz dönemediğinden) demarke vaziyette idi.Pawel Brozek topuk pasıyla topu Alanzinho'ya çıkardı araya girmek isteyen Toraman bu topu kesemedi.Topla buluşan Alanzinho golünü rahatça attı..goL (2-1) dakika 47

Bu blogta oyuncu performanslarını değerlendirirken Ersan'ın atak anında sık sık sol bek bölgesine gelerek kendi bölgesini boşalttığına ve rakip ataklara davetiye çıkardığına dem vurmuştuk.En sonunda bu gece Ersan'nın her maçta tekrarladığı Kronik hatasını değerlendiren bir rakibe Çattık ve hatanın bedelini gol yiyerek ödedik.

Yediği golün şaşkınlığını üzerinde atamayan,sahada pek çok usta ayağa sahip olmasına rağmen oyunu bir türlü dinlendiremeyen Beşiktaş az daha II. golü de kalesinde görüyordu.

48.dakika'da Yattara'nın sağdan yaptığı ortaya Brozek kafayı yapıştırdı top Cenk'in bakışları arasında direkten döndü..Derin bir Ohhhhhh çektim..

57.dakika'da Guti'nin yerden pasıyla ceza sahası içinde topla buluşan Almeida'nın vuruşu Onur'un da topa dokunmasıyla üst direğe çarpıp kornere çıktı.

61.dakika'da derin bir pasla kaleci Cenk'le karşı karşıya kalan Alanzinho'nun vuruşu kalemizi bulmadı..% 100'Lük birgol pozisyonuydu.Maçın yorumcusu Sergen bu anlarda şaşkındı.

Nobre,Guti yorulmuştu,Orta sahamız oyundan düşmüştü.Bunu gören Schuster Dayı 65.dakika'da Nobre'yi oyundan alarak, Aurelio'nun yanına Fernandes'i oyuna sürdü..Guti'de Almeida'nın arkasında biraz daha rahat bir pozisyonda görev yapmaya başladı.

Fikrim,Fernandes'in oyuna girmesiyle Beşiktaş orta sahasının hafifçe toparlandığı yönünde ama ben Fernandes'in yerine Ernst'in oyuna girmesinin Beşiktaş'ın daha çok yararına olacağını düşünenlerdenim.

Şenol Güneş 67.dakika'da Umut Bulut'u oyuna sürdü bence geç kalınmış bir değişiklikti.Fernandes'in oyuna girmesiyle Trabzon'un galibiyet umutları zaten sona ermişti.

71.dakika'da Fernandes'in uzaktan çektiği düzgün şutu Onur iki hamlede kontrol etti.

75.dakika'da Bezgin bekir Bobo,Almeida'nın yerine oyuna dahil oldu ve maç bitinceye kadar da verim vermedi.

77.dakika'da Giray ceza sahasına girmek üzere olan Simao'yu sert hareketle durdurdu hakem Cüneyt Çakır bu pozisyonda sarı kartını kullanmalıydı.

84.dakika'da Fernandes ceza sahası dışından bir şut daha denedi top bu sefer kaleyi tutmadı.

89.dakika'da Beşiktaş Guti'yle kullanılan bir kornerde top yekün rakip kaleye yüklenmişken Ersan'ın rakip cezasahası içindeki sakatlığıyla sarsıldı.Dizi dönen Ersan oyuna devam edemedi.Ersan'ın yerine son dakikalarda Ekrem görev yaptı.

3 dakikalık uzatmadan sonra Cüneyt Çakır son düdüğünü çaldı.

Trabzonspor elenirken Beşiktaş,Türkiye Kupasında çeyrek finale çıktı.

Oyuncu Performansları;

Maçın Yıldızı Simao;
..Oyuna sol kanatta başladı.Almeida'ya yaptığı asistten sonra Simao'yu orta sahada daha çok görür olduk.
Orta alanda Guti ile birlikte oyunu yönlendiren Simao 90 dakika boyunca oyun disiplinine sadık kalarak harika bir oyun çıkardı.

..İsmail
Bu çocukta acaip bir akciğer kapasitesi var.Simao'nun orta sahaya yakın oynamasından dolayı önünde sık sık boş alanlar buldu ve bu boş alanları verimli şekilde değerlendirdi.Tabiri yerindeyse 90 dakika 85 mt'de gitti geldi.Ancak İsmail'in defansif zaafiyeti halen devam ediyor ve bu durum Solbek bölgesine yakın yerde görev yapan Ersan'ı da maalesef olumsuz yönde etkiliyor.

..Ersan
Kendisinde Servetleşme belirtileri görüyorum,sümkürmeyi de öğrenirse tamamdır..
Çağdaş fitbolda Ön libero ile birlikte yerini kaybetmemesi gereken diğer iki oyuncu tandemdeki stoperlerdir.Toraman bu gece yerini kaybetmezken,hücumcu Beşiktaş takımı içinde Cozutan Ersan umarsızca ataklara katılarak oyun disiplinine uymamış ve Beşiktaş defansının zor durumlarda kalmasına yol açmıştır.
Ersan'ın sol bek bölgesinden yaptığı top çıkarma girişimlerinin gereksizliğini de yukarı da yazmıştık.
Bugün yenen golü ben Ersan'ın hatasına bağlıyorum.

..Toraman
Ersan'ın öne çıkışlarında Defansın sigortası olarak hep geride kaldı.Benim beğenmediğim Stoper Toraman bu gece ilk kez benden geçer not aldı.Bir topu ıskaladı bir topu kendi kalesinin üstünden kornere gönderse de defanstaki oyun zekasıyla Ersan'ın önüne çıktı.

..Hilbert
Önünde oyun disiplinine sadık olmayan,top delisi bir Q7 ile Hilbert tam tezat oluşturuyor.Hilbert'in ileri çıkışlarında Q7 onu hep görmezden geliyor bu yüzden Q7 gereksizce enerji harcıyor.
Hilbert Simao ile oynarsa daha verimli olacağı kesin.İstanbul Belediye maçında Hilbert sahada olmayacak ve bakalım bu adamın yerini kim dolduracak ? Toraman mı aman ha !

..Guti
Buca maçının yıldızı,İlk 40 dakika olağanüstü oynadıktan sonra yorgunluktan sahada kayboldu ve maç sonuna kadar da bir daha ortalarda görünmedi.SchUster'in Guti'yi ekonomik kullanması şart.

..Aurelio
İlk 40 dakikada ki Beşiktaş fırtınasında ileride Trabzon takımının ileriye çıkmasını önleyen adam.Guti ve Simao ile birlikte Trabzon'u ilk 40 dakika sahadan sildiler.

..Almeida
Almeida'nın Gol atamamasına kafayı takmış olanlar alın size GoL.Rahatladınız mı ? Gol attı ya yarın övüp durursunuz artık.
Dört kez net gol pozisyonuna girdi,bir tanesini hakem ofsayt gerekçesiyle attığı golü saymadı.Attığı ilk gol I.sınıftı,Q7 nin attığı II.golde Almeida'nın hava topu mücadelesi es geçilmesin.
Almeida sistemi işlettiği sürece bu takımın forveti değil I.santRaforudur.Central Forvetlere yani Santaforlara Forvet diyenlere Kıl oluyom :)

..Nobre
Buca maçının aksine bu gece istediği pozisyonları bulamadı.Canı gönülden mücadelesini yoruluncaya kadar devam ettirdi,orta sahamızın presine sertliğine katkı sağladı.

..Q7
Bu tempoda oynamaya devam ederse bir maçta sakatlanacak diye korkuyorum.Kendisini olmayacak pozisyonlarda çok zorluyor.Maç içinde dinlemesini bilmeli ve enerjisini 90 dakika'ya yaymalı.
Attığı golde çektiği şutu dünyada sayılı oyuncu yapabilir.Olağanüstü bir yetenek,mest edici.

..Cenk
Bir pozisyon dışında Hatasızdı..Şayet Ligin ilk yarısında Kaleci antrenörü Zafer'in direktifleri doğrultusunda Hakan oynamışsa ve Hakan'ın hatalarıyla Beşiktaş lig yarışından uzakta kalmışsa Schuster'in İspanya'dan kaleci antrenörü getirmesi doğru diye düşünüyorum.

..Fernandes ?
Ernst mi ? Fernandes mi ? Bence Ernst
Oyuna girmesiyle Trabzonspor'un orta sahadaki üstünlüğüne kısmen de olsa son verdi.Ancak Bayık hareketleriyle dikkatimi çeken Fernandes benim için halen soru işareti.Guti'Nin Almeida'nın arkasına geçmesinden sonra Fernandes,Guti'nin oyunu yönlendirme görevini doğal olarak Guti kadar yapamadı.
Ernst,Fernandes birlikteliğini ortasahada en kısa zamanda görmek istiyorum.''NECİP'i ne çabuk unuttuK'' diye de tüm Beşiktaşlılar'a soruyorum.

..Bobo ?
75.dakika'da oyuna girdi maç sonuna kadar mücadele bile etmedi.Umarım en kısa sürede gider.

Sonuçlar;
..Beşiktaş'ın oyunu her maçta biraz daha gelişim gösteriyor.Ancak bu gelişen oyunun 90 dakika'nın tamamına yayıldığını söylemek güç.
  Dayı doğru yolda da yaşını almış oyuncular,onu yarı yolda bırakırsa ne olacak ?
  Bilinmez.

..İstanbul Belediyespor ve Zulimpiyat stadı yıldızlar topluluğuna köstek olabilir.Bu yüzden herkes Zulimpiyata.

..TRT'nin maçı neden numaralının üstündeki çatıdan aktardığını bileniniz var mı ?

..Beşiktaş seyircisinin eski performansına kavuştuğunu görmek güzel.

Hiç yorum yok: