20 Mart 2012 Salı

Beşiktaş:4 - Manisaspor:1


Haftalar sonra ideal kadroyla çıkılan maçı Beşiktaş kolay kazandı.

Anahtar kelime ''İdeal Kadro''.....

Herhangi bir plana göre oluşturulmayan Beşiktaş kadrosunda,ideal ilk on birle yedekler arasındaki kalite farkı büyük.

Bir Hilbert'in sağ bekte oynaması bile fark yaratıyor.

Hilbert rol aldığı sağ bekte müthiş enerjisiyle 3-5-2 formasyonunun sağ kanat oyuncusuymuşcasına oynayınca önünde oynayan Mustafa Pektemek'te rahatlayıp çoştu.  

Pektemek Almeida'ya daha yakın oynama imkanı buldu ve takımca hücumda daha rahat çoğaldık.

Sahada sanki Pektemek-Almeida ikili forvet ve bunların destekçileri Simao-Hilbertmiş gibi bir görüntü çıktı.

Üst üste ürettiğimiz gol pozisyonlarını ve farklı galibiyetin temel faktörlerini ideal kadronun sahada uzun bir süre sonra tekrardan buluşmasına bağlıyorum.

Maçın pozisyon analizleri;

9.dakika'da Fernandes orta alanda kaptığı topla üç rakibinden sıyrıldıktan sonra çapraz koşu yapan Mustafa'ya topu aktarır.
Mustafa rakip kaleciyi geçer topu ağlara yollamak isterken İlker topa müdahale eder.İlker'in topa eliyle müdahalesi esnasında İlker'in eli,arada top ve Mustafa'nın ayağı birbirine dokunur.
Mustafa topun etkisiyle yere düşüp dengesini kaybeder,gollük pozisyon kaçar.
Ben pozisyonu ilk seyrettiğimde penaltı sanmıştım,Mustafa'nın hakeme itiraz ettiğini göremeyince de şaşırmıştım.
Pozisyonu 80 kere izledikten sonra,pozisyonun penaltı olmadığını gördüm.

Bu pozisyonun hemen ardından sol açıkta Simao İsmail'i kaçırır,İsmail sıfırdan zorda olsa rakip ceza sahasına topu gönderir.Altı pastan Fernandes'in yaptığı gol vuruşu kaleci İlker'den döner.

Ard arda iki yüzde yüzlük gol pozisyonu böylelikle kaçar.Bu pozisyonlar maçın gollü geçeceğinin ilk emareleridir.

13.dakika'da Veli'nin yamuk pasına zorda olsa koşup yetişen Almeida,ceza sahası içine koşu yapan Pektemek'e topu ortalar,Pektemek'in kafa vuruşu direkten döner :( Simao dönen topu şutla top rakipten döner.

14.dakika'da Manisalı Ahmet İlhan'ın uzaktan denediği şutu Cenk iki hamlede tutar.

18.dakika'da bir Beşiktaş korner klasiğinden golümüz gelir.Fernandes topu ortalar ön direkte topa Sivok hafif kafayla dokunur,Sivok'un arkasında zor pozisyonda Almeida topu ağlara yollar.GOL (1-0)

22.dakika'da ki muhteşem anlar..Kullandığımız korner atışından sonra rakip defanstan topu Veli geriye Hilbert'e oynar.Hilbert topu derinlemesine pasla Mustafa'yla buluşturur.Mustafa iki rakibinden kurtulur,Sivok'la verkaça girer.
Sivok'un pası havadan biraz yüksekçedir,Mustafa sırtı rakip kaleye dönükken yarım röveşata halinde şutunu çeker.Top kaleyi tutar fakat topu Kaleci ilker çeler..

25.dakika'da Promise sol açıktan gelen ortayı altı pastan gol yapamaz.Promise'nin vuruşu üst direkten dışarı çıkar.Baros'un rezil derby'de yaptığı vuruşun benzeri pozisyondur,Papaz Büyüsü :)

33.dakika'da Nizamettin'in pasıyla defansımızın arkasına sarkan Promise İsmail kontrolündeyken Cenk'le karşı karşıya kalır zorda olsa gol vuruşunu yapar top Cenk'ten döner.

ilk yarının sonları ve ikinci başları Manisaspor'un sahada etkin olduğu anlardır.

53.dakika'da Yiğit'in uzaktan şutu kalecimiz Cenk'te kalır.

54.dakika'da CarvalhaL ilk oyuncu değişikliğini düşen orta sahamızın oyun içi etkinliği artırmak için Pektemek'i oyundan alır,Necip'i sahaya sürer.Bu oyuncu değişikliğinin ardından Necip orta sahaya,Veli sol açığa,Simao sağ açığa monte olur.

59.dakika'da Almeida beklenmedik şekilde sakatlanınca yerini Q7'ye bırakır.Q7 en uçta oynamaya başlar.

60.dakika'da Fernandes orta alanda topu rakibinden çok iyi şekilde kurtardıktan sonra sağdan kaçan Simao'ya derinlemesine bir pas atar.Simao topu biraz sürüp yerden Q7'ye çıkarır.Q7 topu boş kaleye yollar.GOL (2-0)

65.dakika'da kullandığımız korner atışını rakip savunma uzaklaştırır dönen topu Veli,Fernandes'e aktarır.Fernandes topu sağ açıktan kaçan Q7'ye paslar,Q7 peşinde rakibi olduğu halde topla sıfıra iner herkes Q7'nin topu altıpasa çevirmesini beklerken,Q7 sıfırdan topu tavana asar.Muhteşem bir goldür.(3-0) GOLL

Golün ardından Manisaspor başlama vuruşu yapacakken stad ışıkları söner.Yarın yalan haberleriyle meşhur Fotomaç gazetesinde: ''Cebi delik Beşiktaş yönetimi,İnönü stadının doğal gaz borcunu ödemediğinden tedaş ekipleri maç esnasında elektriği kesti'' haberini görürseniz şaşırmayın..
Bu kısacık duraklama maçın sonuna 7 dakikalık uzatma olarak yansıyacaktır.

89.dakika'da Ernst sol açıktan kaçan Fernandes'i topla buluşturur.Fernandes iki rakibinin içinden geçer,bir üçüncüsündende sıyrıldıktan sonra şutunu çeker.Top uzak direkte ağlarla buluşur.Muhteşem bir gol daha..
GOL (4-0)

Golün ardından Q7'nin getirip Veli'nin altı pastan dönüp ıska geçtiği topu gol pozisyonundan saymalı mı bilmiyorum.Çünkü Veli o topa vursaydı top gene kaleyi tutmayacaktı.

Uzatma dakikalarında Ekrem Hilbert'in yerine oyuna dahil oldu.

Ve o Ekrem bir Manisa atağında topu kendi ceza sahasının içine kafayla indirerek Manisa golünün hazırlayıcısı oldu.Ferhat'ın şık golünden Manisa'nın tek sayısı geldi (4-1)

Golün hemen öncesinde Veli'nin ikinci sarı karttan oyun dışında kalmasına nedense hiç üzülemedim..

Oyuncu performansları;

Maçın yıldızı sihirli ayak Fernandes..
Üç golde en can alıcı pasları atan,kendi attığı dördüncü golde izleyenlere resital sunan adam.
Beşiktaş orta sahasının vazgeçilmezi.

İki golle maçı noktalayan Q7....Attığı ikinci golde hatasız bir açıyla topa vurması lazımdı Q7 bunu başardı.
Harikulade bir gol attı.

Q7'nin bu geceki performansı ''Atletico Madrid maçında keşke sahada olsaydı'' tartışmasının tekrar açılmasına yol açacaktır.
Düşüncem,Q7'nin Süper Şike Ligi'nin düşme potasında yer alan Manisaspor performansını ölçü alıp bunu Atletico maçına uyarlamanın doğru olmayacağıdır.

Ernst sıfır hatayla oynadı,sık sık ileri çıkarak bir ön liberodan beklenen işleri hücumda da üstlendi.
Bence Atletico maçının asıl kaybı Q7'den önce Ernst'tir.
Biz ne zaman Toraman'ın Ernst'in yerine Atletico Madrid maçında sahada yer alışının sistem üzerindeki kötü etkilerini tartışmaya başlarız,ha o vakit ülke fitbolunda ilerleme kaydetmiş oluruz.

Hilbert Beşiktaş taraftarının kıymetini en sonunda anlayabildiği adam.Sağ bek'e getirdiği işlerlik,enerji tüm takıma olumlu yönde yansıdı.Her zamanki lafımı etmeden geçemeyeceğim;Alaman olsun çamurdan olsun :)

İsmail memleketin fitbol ahalisinden hala daha bu çocuğu beğenmeyen adam var.
Özellikle ilk yarı sonunda Promise gole giderken İsmaiL'in Promise'ye yaptığı yerinde şarjları çok beğendim.
İsmail maç boyu sol açık bölgesini Simao'yla uyum içerisinde fevkalade iyi kullandı.

Kaptan Simao Q7'ye attırdığı golle akıllarda yer etti.Simao'da bugünlerde bir kıpırdanma var.İnşallah sezon sonuna kadar devam eder.

Almeida kedisine atılan tüm yüksek uzun topları doğru şekilde indirmeyi başardı.Çok zor durumdayken güzel bir gol attı.Pektemek'e sağ kanattan kestiği ortada,Pektemek'in kafa vuruşu sonrası direkten dönmese Almeida hanesine bir asist yazdıracaktı.Sakatlanıp çıkması çok üzücü.

Egemen-Sivok ikilisini maç boyu zorlayacak pozisyon maç içinde fazlaca yaşanmadı.Bu ikilinin uyumu şahane Sivok'un ileri çıkışları Egemen'e göre daha etkili..

Cenk Atletico Madrid maçının travmasını henüz üzerinden atamamış durumda..Çekingenliğini her gelen topta hissediyorsunuz.Rüştü'nün iyileşememesi Cenk'in yükünü artıran bir başka etken.Cenk'in kötü durumunda kaleci antrenörümüzün payının olduğunu düşünüyorum.

Pektemek maça harika başladı.İlk yarı boyunca üç gol pozisyonuna girdi ama bunlardan gol çıkaramadı.
Pektemek'in iyi oyunu bu gece maalesef Q7 ve Fernandes'in attığı harika gollerin gölgesinde kalacaktır.
Pektemek 54.dakika'da oyundan alındığında çok şaşırdı ve üzüldü.Ben bu değişikliği doğru buluyorum.

Veli Beşiktaş orta sahasının rakibi ısıran ve rakipten top çalabilen nitelikteki en iyi oyuncusu...Bunların yanında Veli'nin şut çekmedeki kabiliyetsizlikleri ve beş metreye zorlana attığı paslar artık sırıtmaya başladı.Kesinlikle Beşiktaş orta sahasında oynamamalı..

Ekrem :) oyuna girdi ve kendi hatasıyla rakibe bir gol armağan etti.

Necip'in oyuna dahil olmasıyla oyundan bir nebze düşen Beşiktaş orta sahasının toparlanmasını sağladı.Final paslarında acaleci olmayıp biraz pozisyonu kollasa çok daha iyi olacak..

Sonuçlar;

..Belki de Beşiktaş tarihinin kağıt üstünde en yetenekli fitbolculardan kurulu kadrosu,play-off'un maç kalabalıklığı içinde eridi mundar oldu gitti.

Sakatlıklar,cezalılar,yorgunluk ve kötü hava-zemin koşullarıyla mücadele;zor zamanlarda Carvalhal'in yaratıcılıktan uzak çözümleri Beşiktaş'ın liderin 17 puan gerisinde kalmasına yol açtı.

Sezon beklentilerin çok uzağında bitmek üzere.Ligin bitimine kaldı üç maç;İstanbul Belediyespor Samsun ve Karabük....(bizim kalan maçlarımız)

Fener'in play-off'larda yer alması büyük skandal olur.Platini son uyarılarını Başbakana iletmek için bugün ülkemizdeydi.
Umarım Demirören Türk fitbolunun geleceğini tehlikeye atacak bir çılgınlık yapmaz.
Ben Fener'in Play-offlara alınmayacağını,Play-off maçlarında da Trabzon-Beşiktaş ikilisinin şampiyonlar ligi için İkincilik mücadelesine gireceklerine düşünüyorum.
Şampiyon bellidir.

..Beşiktaş başkanlığının en güçlü adı Fikret Orman her gün bir Tv kanalında gelecekteki icraatlarından bahsediyor.
Ben Fikret Orman'ı çokca dinlememe rağmen kendisi hakkında olumlu bir kanaate sahip olamadım.
Söyledikleri hep havada kalıyor.
Net fikir sahibi olunca bu konuda bir yazı yazmayı planlıyorum.

3 yorum:

Basar dedi ki...

Janitscar, Beşiktaş tam kadro Türkiye'nin en iy kadrosu. Bunu daha önce de yazmıştım. Ama olmazsa olmaz sahada 6 adam var, bunlar defans 4lüsü, Fernandes ve Ernst! Dün ilk defa şakşakçı seyircimiz bunu idrak etti galiba. Bu takımın yıldızları Quaresma'dan önce Ernsttir, Hilberttir, Sivoktur ve Fernandesdir! Beşiktaş'ın popülist kapalısı 2 yıldır Demirören'in peşine takılmış takılmış Q7 aşkıyla yanıp tutuşuyor.

Tam bu noktaya Fikret Orman parmak bastı. Evet neyi nasıl yapacağını bilmiyor gibi ama Ronaldo'yu açılışlara getirmeyeceğini, Q7'yi yerine ilk önce Ernst'i alkışlayacağını biliyoruz artık.

Belli bir heyecanı var, tribündeki popülist taraftara değil de daha yarınları düşünen taraftara hitap ediyor gibi. Dediğin gib izleyip göreceğiz ama klişe laf var ya "Bir Alex değil", ben de bir Demirören değil diyorum!

JANiTSCHAR dedi ki...

Basar,

Demirören travmasının ardından ben şüpheci bir insan oldum çıktım..

Fikret Orman'a inanmak istiyorum fakat kendisi net konuşmuyor..

Vücut dili bana güven vermiyor.

Fikret Orman'ın bir tane projesini anlayabilen varsa bana açıklasın.

Fikret Orman ortaya yuvarlak cümleler sarfediyor.

Stadı yap işlet devret modeli yerine Beşiktaş'ın kendi sermayesiyle yapacağını söylüyor :)

hangi parayala :) Hani biz borç yükünün altında ezliyorduk :)

Mesela bu lafı edeceğine;
seçimlerden sonra stad'ın durumuyla alakalı kamuoyuna aydınlatıcı bir açıklama yapacağız dese ben daha çok memnun olurdum.

Scout ekibi kuracak mı kurmayacak mı :)

bu konuyu bilen var mı ?

Demirören Dönemi yolsuzlukları açıkca ortaya dökecek mi?

Klüp üye sayısını artırıp daha demokratik bir yönetime bizi kavuşturacak mı ?

ben kendisini 2 kez dinledim..

ve Fikret Orman deyince aklımda hiçbir şey yok

Nasıl iştir bu :)

net konuşsun canımı yesin..

Yoksa bende bir anlama sorunu mu var :)

JANiTSCHAR dedi ki...

Benim oyum Adalıya;

http://www.haber1903.com/futbol/umut-esen-yazdi-benim-oyum-adaliya-h11496.html

güzel yazmış...