20 Eylül 2010 Pazartesi

Ejderha Dövmeli kız

Ejderha Dövmeli Kız
Yazarı Stieg Larsson,
646 sayfa polisiye türü roman...

Kitap meraktan sayfa çevirten,bence hiçbir zaman klasik olamayacak tipik bir bestseller..

Yazar Stieg Larsson 646 sayfalık kitabın ilk yüz yetmiş sayfasında romanın evrenini kurabilmek için tabiri yerindeyse çırpınıp durmuş.Rahmetli yazarımız bu çırpınmayı final bölümü olan son yüz sayfa da tekrarlamış.İşte kitabın lüzumsuz kalınlığı buradan geliyor.

Asıl hikaye 250 sayfa tutuyor, geri kalan 400 sayfa kıytırık yan hikayelerden,devamlı tekrar edilen sahnelerden oluşuyor.Bir polisiye romanda olmaması gereken durumlar yani.

İlk 200 sayfayı geçtikten sonra Asıl hikayeye dalıyorsunuz ve kitap sizi esir alıyor.Kitabı elinizden bıraktığınızda aklınız hep kitap da kalıyor.

Hikayenin gelişimini az çok tahmin edebilmekle beraber,hikayenin sonu ne olacak acaba merakıyla kitabın sayfalarını çevirip yutuyorsunuz.

Kitabı okuyacaklara ipucu olur gerekçesiyle de içeriğine hiç girmiyorum.

Stieg Larson polisiye severlerin en büyük merakı katil kim olabilir ? gizemini kitabında pek fazla kurgulayaMamış.Kitapta çok karakter var fakat katil olabilecek kişi sayısı bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar sınırlı.

Dikkatli polisiyeseverler katili eminim şıp diye bulmuşlardır.

Benim ilk tahminim her zaman olduğu gibi on ikiden tuttu :)

Kitap iyi bir hikayeye sahip olmasına rağmen hikayenin içindeki mantıksızlıklar hemen göze çarpıyor,kitaptan zevk alabilmek için bunlara çok takınılmamalı.

Kitabın bir başka yönü Zengin,tasasız İsveç toplumunun hasta halini gözler önüne sermesi.
Yazar gazeteci kimliğinden gelen cesaretle bir takım istatistikleri de kanıt göstererek kendi toplumunun pisliklerini ortaya dökmekten hiç çekinmemiş.

Milenyum serisinin ilk kitabı Ejderha Dövmeli Kız'ı okuduktan sonra serinin II.kitabı Ateşle Oynayan Kızı okuyup okumamakta tereddüt ettim.

Bu da kitabı beğendiğim anlamına gelir.

Ancak kitabı en çok beğendiğim polisiye-cinai roman listeme almak yerine Sıradan polisiye roman listeme koyuyorum.(liste Bloğun Sağ Cenahında)

Serinin III. kitabının Türkçe baskısı yok henüz piyasada Yok.Yayınevinin bir pazarlama taktiği olsa gerek.

Kitabın 2009 yapımı filmi de bu hafta içi Vizyona girmiş bir ara filmini de izlemeyi düşünüyorum.

Son bir ayda okuduğum diğer kitaplar;
Etkisinde kaldığım artık klasikleşen muhteşem eser Nietczhe Ağladığında-Irvin D.Yalom,
Turgay Güler'in Metal Fırtına tarzı kolay okunan kitabı Mehdix,
Mustafa Armağan'ın günümüz Türkiye'sine ışık tutan kitabı Abdülhamid'in Kurtlarla Dansı I...

1 yorum:

Ze1903 dedi ki...

Ben serinin filmlerini izledim ilk film uzun süresine rağmen benim açımdan çok güzel ve sürükleyici idi.Yazdıklarına bakarsak kitabından daha iyi olmuş heralde diye düşünüyorum.2. film serinin bence en kötüsü 3. ise 2. den daha güzel ama 1. filmin yanına yinde çok yaklaşamıyor.